CiU i ERC, relació de conveniència?

"La transcendència del moment s'imposa i trenca amb algunes actituds partidistes"

ERC segueix consolidant el seu avantatge respecte CiU i ara guanyaria unes eleccions al Parlament, segons l'enquesta feta pública ahir pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Així doncs, es confirmaria la tendència dels darrers mesos i els republicans continuarien creixent, en bona mesura, a costa de votants de la federació nacionalista. Davant d'aquest escenari i en un context polític de normalitat, seria lògic que els dos partits en disputa per la victòria electoral entressin en l'esgrima dialèctica i en un permanent pim-pam-pum declaratiu.

No obstant això, passa absolutament el contrari. L'entesa entre republicans i convergents –Unió, al marge– és bona i el full de ruta pactat en l'acord de governabilitat va traçant el seu camí. En aquest sentit, sembla que la transcendència del moment s'imposa a certs interessos partidistes. Convergència afirma que no està disposada a fer marxa enrere en la procés de transició nacional i la seva direcció assegura no canviarà d'estratègia, malgrat el retrocés electoral que pronostiquen tots els sondejos.

En consonància, ERC també assenyala que està oberta a entrar al Govern, si abans d'acabar l'any el Parlament fixa la data i defineix la pregunta de la consulta sobre la independència, tot i el desgast que suposa formar part de l'Executiu en l'actual conjuntura econòmica. Per ara, més lluny queda la possibilitat de formar una candidatura conjunta per als comicis europeus del maig, ja que la confecció d'aliances en aquest cas esdevé més complexa.

Òbviament, sense caure en la ingenuïtat, republicans i convergents són conscients que es necessiten uns als altres per tirar endavant el procés de transició nacional que lideren. A més, CiU sap pot beneficiar-se de l'entrada d'ERC al Gabinet de Mas perquè la gestió del dia a dia quedarà repartida i els republicans saben que, si se segueixen els passos establerts, hauran d'incrementar el seu grau de compromís en la governabilitat del país. Així doncs, qui sap si aquesta relació és d'estricta conveniència però, en tot cas, sembla que es trenquen algunes dinàmiques partidistes.

 
 

Comentaris