El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Cincuenta sombras de Grey’: L’estafa sexual de Grey
  • CA

Des del seu trasllat a la gran pantalla, l’adaptació del bestseller de E. L. James ja ha recaptat més de set milions d’euros a les sales espanyoles.

L’aposta, de visió intensament comercial i gens artística, va cercar, a les nostres sales, el dia més proper a Sant Valentí per estrenar-se; llàstima per aquells enamorats (o no) que esperessin sortir de les convencions per trobar una visió provocadora i visceral de l’amor i/o el sexe. Perquè, des d’una mirada rutinària i previsible, la versió cinematogràfica de Fifty Shades of Grey fon, amb tones de gel rosa, tot el seu potencial eròtic.

Empaquetada en una estètica inofensiva, artificial i conduïda per unes interpretacions glacials, la famosa relació –rodejada de fetitxisme i suposades pràctiques sadomasoquistes– entre la ingènua universitària i el jove multimilionari perd aquí tot el seu poder de transgressió, revestint-se de la visió més higiènica, avorrida i conservadora sobre les relacions de parella.

Redirigint al públic adult els estereotips més fatigosos als que, darrerament, treu profit part de la literatura i el cinema destinats massivament a adolescents (tot és qüestió d’ampliar el potencial de les taquilles), els patrons més caducs del masclisme i de la dependència afectiva (la pobre noia carregada d’inseguretats arriba, per fi, a mans del supermascle protector) acaben de vestir aquest producte prefabricat per arribar a tothom i alhora a ningú però, això sí, fer molts i molts diners.

Sense profunditat dramàtica ni emoció, el segon llargmetratge dirigit per l’artista, fotògrafa i realitzadora britànica Sam Taylor-Johnson (després de Nowhere Boys, 2009) no s’atreveix a jugar amb l’univers psicòleg que, des de la tortura, pot envoltar el sexe. I es decideix, cruelment, a redirigir aquesta tortura cap a la paciència de l’espectador. Una estafa i, alhora, un absolut hit a la taquilla mundial. Per pensar-hi.

‘Cincuenta sombras de Grey’

Títol original: Fifty Shades of Grey
EUA, 2015.
Direcció: Sam Taylor-Johnson.
Guió: Kelly Marcel (basat en la trilogia literària de E. L. James).
Interpretació: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Max Martini, Eloise Mumford.
Durada: 124 minuts.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa