El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cinc cites i la taula de diàleg
  • CA

Explica Carles Mundó al seu llibre El referèndum inevitable una conversa a principis del 2017 amb Rafael Català, ministre de Justícia de Rajoy, en què el ministre li diu amb resignació: “Tenemos claro que el independentismo ha venido para quedarse y seguro que no bajará del 40%, pero ya hemos asumido que lo tendremos que llevar como si fuera una enfermedad crónica.”

És una expressió més de la manera com el poder a Espanya ha vist majoritàriament el que han anomenat el “fet català”, el “conflicte territorial” o el “problema català”, entre d’altres termes. Un referent és sempre el discurs d’Ortega y Gasset en el debat sobre l’Estatut del 1932, el de la “conllevancia”: “el problema catalán no es un problema para resolver, sino para conllevar, y sólo conociendo la autenticidad del problema se le puede aplicar un contraveneno eficaz” o també “Conllevarnos es nuestro dolido destino. El problema catalán es un factor continuo de la Historia de España. Lo único que podemos hacer es conllevarlo dándole en cada momento su solución mejor”. Y Azaña li responia: “La política de Madrid, como decían los catalanes, consistió en negar el problema. Y cuando el nacionalismo y el separatismo hacían progresos importantes, en diversas zonas de la sociedad catalana, todavía la consigna de la política oficial y monárquica era que eso no tenía importancia, que eran cuatro gatos”. Vuitanta-set anys després, Ignacio Molina y Natalia Martín en un article de l’influent Real Instituto Elcano reiteren l’error de diagnòstic: “La primera conclusión es asumir el conflicto territorial como un fenómeno molesto aunque no alarmante”.

No som una nació, som una malaltia crònica, un “veneno”, un “dolido destino”, una molèstia des de fa anys i panys… Les darreres legislatures espanyoles han estat les de la litigiositat i la judicialització i del fracàs de la política. Donarem una oportunitat perquè aquesta legislatura es retorni a la política?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa