La CCMA: ens hem fotut un tret al peu?

" Ja no cal un 155 per intervenir TV3 o CatRàdio. Només cal bloquejar el seu màxim òrgan de govern i deixar que es mori poc a poc per inanició"

Fa tot just una setmana, el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la proposició de llei que modifica les lleis del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que afecta bàsicament aspectes relatius als seus òrgans de govern.

La modificació obliga que els presidents i els membres del CAC i del Consell de Govern de la CCMA siguin escollits per majoria de dos terços del Parlament, sense opció, com fins ara, d'una segona votació en què la majoria absoluta era suficient.

Per una cosa que s’aprova, i més amb unanimitat, trobo que se n’ha parlat ben poc, d’aquest tema.

A dia d’avui, dels fins ara 6 consellers que hauria de tenir la CCMA, només n’hi ha 4 de vigents. És més, la presidència de la CCMA ja fa molts mesos que està vacant, i la Núria Llorach l’ostenta en funcions.

La CCMA és de les poques estructures d’Estat que tenim. És més que una estructura d’Estat. El seu paper pel que fa a la llengua i cultura superen, o superaven, els límits del Principat. Per aquest motiu, l’amenaça d’una intervenció via 155 està sempre damunt la taula. Fa dos anys va anar d’un pèl, i en el futur, a saber!

Per això, ara que encara que tenim capacitat de gestió i control d’algunes de les eines de què disposem, com és la CCMA, es fa difícil comprendre i acceptar que no hi hagi un consell d’administració de la Corpo totalment dotat i bolcat en els seus objectius.

 

I la pregunta que surt és: si fins ara no ha estat possible tenir un president per a la CCMA com cal (en sonava un de molt bo), ara encara serà més difícil fins i tot escollir-lo com a conseller. Si el Parlament no ha estat capaç de nomenar consellers de la CCMA, i del CAC, tenint la possibilitat de fer-ho amb majoria absoluta al Parlament, com s’assolirà tenir uns òrgans de govern mitjançant majories de 2 terços del Parlament?

La lectura en negatiu que se’n pot fer és evident: una petita part del Parlament que superi un terç, com pot ser la suma dels escons de Cs i PSC, pot bloquejar el nomenament de consellers, i impedir, per tant, que la CCMA  i el CAC tinguin uns òrgans de direcció i estratègia per afrontar els grans reptes que tenen  en el futur.

Segurament, es podrà argumentar que la CCMA ha de respondre a la majoria del sentiment representat al Parlament de Catalunya, però estem en una situació ben complexa i difícil en la qual cal, a més d’un bon atac, defensar el que ja tenim. I el que s’ha aprovat permet que a aquells que volen intervenir la nostra TV3 i la nostra CatRàdio, no els calgui un 155. En tenen prou amb bloquejar el nomenament de nous consellers a la CCMA, que són els responsables, entre d’altres funcions, d’establir les directrius perquè la programació compleixi la missió de servei públic que té encomanada.

En resum: o bé no he entès res, o bé, amb la bona fe del “llirisme” democràtic que ens ha portat on ens ha portat, ens hem fotut un tret al peu. Ja no cal un 155 per intervenir TV3 o CatRàdio. Només cal bloquejar el seu màxim òrgan de govern i deixar que es mori poc a poc per inanició.

 

Comentaris (10)
Jo Fa 3 mesos
Opcio 1: Els polítics catalans que hi ha ara al Parlament són ineptes. Opció 2: Ens prenen el pel. Com s ha vist en el cas de l'actuació dels Mossos d'esquadra. Opció 3: Opció 1+opció 2. -personalment m.inclino per l opció 2.
Prohibido mirar TV4, Fa 3 mesos
He estat mestra i des de sempre he vist com famílies de parla castellana, filles o nétes de les persones que van venir els passats anys 60, prohibien als fills mirar TV3 i ells MAI la miraven. No és un problema del procés. És un problema de no acceptar que allà on han acollit i donat vida a la teva família tenen una llengua i una cultura ni millor ni pitjor; DIFERENT i tan respectable com la seva d’origen.
Adoctrinamnent espanyolista Fa 3 mesos
Futur negre, mai TV3 ha estat la televisió del món castellà de catalunya. sempre han preferit les televisions castellanes. Ara es creuen ben informats amb la sexta no se n'adonen que els prenen el pèl. O sigui un senyor de Valladolid, de madrid, de Málaga i un d'Hospitalet rep la mateixa informació unionista i el mateix odi contra Catalunya. I no s'informen per cap més mitjà. Les elits ho saben , saben com adoctrinar-los.
i aquí qui mana Fa 3 mesos
Si no s'elegeixen càrrecs, la feina la fa algú altre per delegació. Qui escull aquests altres que fan la feina? Potser gent posada a dit no? I sí, és cert que les majories reforçades son un engany conservador en forma de 'ui que democràtics som' xq l'altre cara de la moneda és que permets que una minoria d'un 33% pugui bloquejar qualsevol canvi.
Ricard Fa 3 mesos
Totalment d'acord. És una estupidesa com una catedral.
Narcís ( qui pot trobar res meritori / digne fora .. i nosaltres ser tan conformes amb la moral/ ètica ? ) Fa 3 mesos
Sí, verament és increïble ! PD : a RTVE ni de bon tros són tan de llei .. majoria aclaparadora són de país veí botxí i .. tots a l'una, ço és, cap " informació veraç " ( com diu sa constitució ) ni neutral, imparcial i desinteressada com si no fos prou la que ja fumen les privades, privades que s'hi pixen en allò que hauria de ser el " periodisme " i .. tan amples ! PD : com poden manipular tan barroerament .. tan inconstitucional .. ?
Futur negre Fa 3 mesos
Tv3 i els mitjans publics de catalunya us heu guanyat a pols q us facin desapareixer, nomes treballeu per una part de catalunya i a mes ens consta un dineral per tenir nomes perdues...ho sento pero tos al carrer ja, cap medi puplic a catalunya ,Tv3 ha deixat de ser la televisio de tothom fa temps
Laquensap Fa 3 mesos
Jo diria que darrere això hi ha el pacte (una altra traició?) amb els amics de podem, que volen pintar més. Ja ho anirem veient. Els polítics independentistes actuals no tenen moltes llums, en el millor dels casos, o són imbècils o es venen barat. Vet aquí
Roderic Fa 3 mesos
Carles, i què en penses sobre el fet que el Govern de la Generalitat hagi regalat una altra infraestructura d'estat com la xarxa de telecomunicacions a l'Ibex35? Hi ha tingut res a veure el CTTI per al qual treballes? Com penses que aquest regal afecta als ciutadans de catalunya? Pagant preus més cars? Facilitant enormement la implementació de la censura? Teniu la conscència tranquil.la?
Una Fa 3 mesos
Els polítics indepes són més curts que la cua d'un conill. O això o uns grans cínics o totes dues coses a l'ensems.