El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya, país de multinacionals líders
  • CA

A Catalunya hi ha avui prop de 6500 multinacionals implantades, un 45% del total de l’Estat espanyol. Tenint en compte que som el 16% de la població, ja es veu que el nostre pes respecte la mitjana de l’Estat és clarament extraordinari. Cap d’elles per cert, ha traslladat la seu social tot i les pressions de l’Estat. Però quin és el pes de les filials catalanes dins les pròpies multinacionals?

 

Vaig treballar en una multinacional americana, General Cable, durant 14 anys entre 1992 i 2006. Els primers anys no entenia res, veia com les nostres tres fàbriques catalanes eren de les més productives, competitives i innovadores del grup, per damunt de les angleses, italianes, alemanyes, franceses i nord-americanes. Cap al final del període, en què ja veia que el nostre país era molt millor del que ningú m’havia explicat, ho vaig entendre. No era casualitat, simplement perquè aquí teníem operaris, encarregats, comandaments, directius i gerents molt compromesos i creatius, i conseqüentment els resultats que donaven eren molt bons, dels millors del Grup. Però en quantes multinacionals podria estar passant això?

 

Veiem tres casos que segurament reconeixerà el lector i jutgin per vostès mateixos.

 

El cas d’HP Inc (part de l’antiga Hewlett Packard), és una companyia americana líder mundial en pràcticament tots els sectors en els quals és present. Té avui 3 divisions (PC’s, màquines d’imprimir i tecnologia d’impressió 3D). Tret de la divisió de PC’s on a Catalunya l’estructura és poc significativa encara, podem dir que a Sant Cugat del Vallès hi ha ubicats dos centres de recerca de la divisió de màquines d’imprimir que son els més importants d’Europa dins el grup. A part comptem amb el centre de demostració més important d’Europa per la divisió d’impressió digital. Pel que fa a la impressió 3D, a Sant Cugat hi ha el centre de recerca més important de tot el món dins la divisió, és a dir, que el desenvolupament de la tecnologia 3D, cridada a ser una veritable revolució industrial segons els experts, s’està fent principalment a Catalunya.

 

De fet a Sant Cugat hi ha 2.000 professionals, bàsicament enginyers i altres titulats universitaris, a part d’uns 1.000 empleats més en empreses subcontractades que treballen pel grup. Cal recordar que fa només 20 anys la planta es dedicava a fabricar ploters i tenia prop de 400 treballadors, bàsicament amb titulació de formació professional. Avui doncs, s’ha multiplicat per 7 en quan al nombre d’empleats i molt més si comptem el nivell salarial. Heus ací una mostra de progrés econòmic i de productivitat nacional.

 

Parlem ara del cas de Lear, empresa del sector de components d’automoció que recordaran perquè a Cervera es va tancar una planta de producció l’any 2002. Doncs avui la divisió E-Systems de Lear té a Valls un centre tecnològic que és el més important del món per la multinacional. Amb gairebé 1000 treballadors, la majoria altament qualificats, el pes específic és extraordinari, ja què dels 800 enginyers de la divisió arreu del món, a Valls n’hi ha prop de 350, quantitat que contrasta amb uns 130 de Detroit (EEUU), i 130 més de Kronach (Alemanya) i prop de 125 de Rabat (Marroc). La resta estan repartits pels 38 països on Lear és present a tot al món. Cap dubte doncs de la importància del centre de Valls dins la multinacional, que tot i tenir 156.000 empleats a tot el món, a Catalunya és on té un pes específic superior en enginyers i titulats, arribant a 500 si sumem els departaments de compres i finances que donen servei a nivell global dins el grup.

 

Un tercer cas és la coneguda Danone, empresa creada a Barcelona l’any 1919, a punt de fer 100 anys i de passar per multitud de canvis. Avui podem dir que, tot i pertànyer ara a un grup de capital francès, Barcelona ha estat el centre de desenvolupament i d’innovació de nous productes revolucionaris pel grup i pel sector a nivell mundial, com Danacol, Activia, Actimel, Petit Suisse, Densia,…

 

En les darreres dècades, el departament de màrqueting de la companyia de Barcelona ha exercit de líder dins el grup i també ha servit com a plataforma de llançament de carreres professionals brillants dels seus membres. De fet varen ser els creadors de missatges publicitaris que van marcar època: “Cossos Danone”, “Un iogurt al dia”, “Danone és únic”, etc. Tota una revolució per un sector que abans només venia iogurts naturals i de gustos. Creativitat catalana al servei del món global.

 

El futur de les multinacionals en una Catalunya Estat es fa difícil de valorar, però és evident que tenim un potencial enorme gràcies a virtuts com la creativitat i a les carreres universitàries catalanes, que son de les millors valorades d’Europa. Cal recordar que un estudi d’Esade del 2012 situava Barcelona en una de les millors posicions europees per a instal·lar-hi seus de multinacionals, excepte en un aspecte: no érem capital d’Estat. Preparem-nos per quan ho siguem…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa