Catalans a Sud-àfrica

"Un pot voler que Espanya guanyi o perdi i pot tenir totes les raons del món o només una, però no li haurien de caler excuses"

Aquest divendres "La roja" se la juga. El partit que la selecció espanyola juga contra Xile aquest divendres pot significar un estrepitós fracàs de l'actual campiona d'Europa o una oportunitat d'arreglar-ho una mica i entrar en els encreuaments. Previsiblement les audiències televisives tornaran a ser estratosfèriques a Espanya i, tot i que una mica menys, també a Catalunya. No tots els que aquí miraran el partit de la tele volen que Espanya perdi, ni molt menys. N'hi ha uns quants que se senten plenament identificats amb l'equip espanyol, però sobretot n'hi ha uns altres que miren de justificar-se dient que aquest equip està format per una de les millors generacions de futbolistes catalans que mai hem tingut. A l'hora de fer la llista de seguida surten els noms de Xavi, Puyol, Piqué, i fins i tot algú es recorda que Valdés està a la banqueta com a tercer porter. A partir d'aquí s'aplica la màxima de "és català qui viu i treballa a Catalunya", i aleshores es quan s'afegeixen els noms d'Iniesta i del recent fitxatge de Barça, David Villa. Quan els escolto em resulta xocant l'oblit d'un titular indiscutible com Capdevila. És menys català el jugador de Tàrrega que els que formen part de la plantilla del Barça però que han nascut a fora de Catalunya?

Barrejar política i esport és un error, però pensar que no tenen relació és una ingenuïtat. Les seleccions nacionals es converteixen en una determinada projecció dels estats que representen i per això la crisi de l'equip francès cou tant a l'hexàgon. La dualitat de sentiments que viuen molts catalans té una manifestació també a l'esport, i per això s'inventen raons tan exòtiques com que la selecció entrenada pel castís Del Bosque representa les essències del preciosisme que ha assolit el Barça de Guardiola. No, les coses no són així. Un pot voler que Espanya guanyi o perdi i pot tenir totes les raons del món o només una, però no li haurien de caler excuses. I en tot cas el que és una terrible injustícia és que ho pagui un jugador fantàstic com Capdevila.

 
 

Comentaris