Carta oberta a Ada Colau

"Vull expressar la meva coincidència amb les seves paraules de dilluns passat en què reclamava evitar solucions precipitades i tornar al diàleg"

Benvolguda alcaldessa, vivim moments difícils en què estem veient, molt al nostre pesar, com anys de treball en favor de la convivència, la cohesió social i el progrés econòmic poden, d'un dia per l'altre, veure's afectats i encaminar-nos cap a una situació de incertesa social i econòmica que vindria acompanyada per un desprestigi internacional, gens favorable al nostre desenvolupament. Barcelona i Catalunya no es mereixen perdre el crèdit que s'han guanyat a pols els seus ciutadans, les seves institucions i les seves empreses.

 

Des de la meva posició com a representant d'una companyia que porta 150 anys treballant a favor de Barcelona i la seva conurbació, em congratulo de la seva crida per reclamar als actors implicats en aquesta crisi que tornin al seny, el seny i a vetllar per l'interès del conjunt de la societat, sense deixar-se portar per les emocions, pels prejudicis i per visions esbiaixades que no ens representen a tots. La força de Barcelona, ??i de tot Catalunya, ha estat sempre el diàleg i el consens i cap circumstància, per complicada que sigui, ens ha de fer abandonar aquest camí.

 

Dos cultures a l'ADN

 

Barcelona ha de ser escoltada perquè, a més de ser la capital de Catalunya, representa el millor de les dues parts que semblen incapaces d'entendre. Barcelona és una alumna avantatjada de la capacitat d'emprenedoria i de la feina ben feta que ens caracteritza als catalans. I també és una ciutat cabdal per a Espanya, amb la seva capacitat d'acollida de ciutadans vinguts d'altres comunitats i amb el seu paper tan rellevant, per exemple, en les lletres en castellà, des de Cervantes al 'boom' de la literatura hispanoamericana. Portem les dues cultures en el nostre ADN i ningú ens pot demanar que ens desprenguem d'una d'elles perquè seria com esgarrarnos per sempre.

 

Vull per això expressar la meva coincidència amb les seves paraules de dilluns passat en què reclamava evitar solucions precipitades i tornar al diàleg, en el mateix sentit que es va pronunciar la seva companya Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet. Efectivament, hem de recuperar l'estabilitat institucional i oferir un horitzó de seguretat i confiança. El que necessiten i demanden les dones i homes de la nostra societat és un marc estable que els permeti planificar amb tranquil·litat les seves activitats i les seves vides. Hem de recuperar la sensació que governem el nostre futur i que tot el que hem construït -amb tenacitat i sentit comú- no s'enfonsarà perquè altres no han estat capaços d'entendre i d'avantposar l'interès general als seus interessos particulars, per molt legítims que siguin.

 

 

Barcelona ha de tenir veu pròpia en aquesta situació. És un símbol del millor de tots nosaltres: enteniment, treball en equip, suma d'esforços, integració de gent i idees, respecte a tots els plantejaments... Des de la concòrdia hem guanyat un prestigi que atrau ciutadans i empreses de tot el món. No podem defraudar les expectatives dels que ens han mirat amb admiració des de tots els racons del planeta.

 

Els aliats, els ciutadans

 

Senyora alcaldessa, la nostra companyia sempre ha estat una aliada fidel de Barcelona, ??sempre ha apostat pel diàleg i sempre ha estat al costat de la ciutat en els moments més difícils. Les ciutats, com les persones, es creixen davant les adversitats i els reptes i donen passos de gegant en els moments de dificultat. Barcelona ha forjat el seu caràcter superant, una per una, les proves a què l'ha sotmès la història. Ha comptat sempre amb els millors aliats: els seus ciutadans. I també amb les seves petites i mitjanes empreses i el seu teixit comercial. Companyies tenaços i compromeses, algunes centenàries, que han treballat colze a colze amb tots els agents i actors per fer-la evolucionar i situar-la en primera línia de les ciutats globals. Barcelona és un referent en el món gràcies a l'esforç de tots i no ens podem permetre dilapidar aquest capital.

 

Alcaldessa, sàpiga que compta amb nosaltres en aquesta situació decisiva perquè avui, més que mai, són les ciutats les que mostren el camí a seguir i són les protagonistes del segle XXI. La responsabilitat de Barcelona és mostrar també la via del diàleg als responsables que Catalunya i Espanya segueixin impulsant un futur millor per a tots els que formem part d'aquestes dues realitats enllaçades i complementàries. Els nostres fills ens ho agrairan. Compti amb nosaltres sempre que vulgui obrir vies de diàleg.

 

Comentaris