Carta a Lucía Etxebarria

"Som cada cop més catalans no 'independentistes' els partidaris de la independència. No és una moda, ni una rebequeria, ni un sentiment separatista ni excloent"

Lucía,

agradable ha estat la sorpresa al trobar les teves declaracions. Crec què és important per tots els catalans, els partidaris del "Sí" com els partidaris del "No", l'entesa i el coneixement del sentiment independentista català.

Som cada cop més catalans no "independentistes" els partidaris de la independència. No és una moda, ni una rebequeria, ni un sentiment separatista ni excloent. Estem davant d'una revolta social, encara que abanderada per una estelada és una revolta social per necessitat. No volem perdre la nostra identitat, volem preservar la nostra llengua i la nostra cultura per davant de tot, història, tradicions, variants dialectals... I per assolir en plenitud aquest objectiu necessitem eines pròpies que l'Estat espanyol no ens ofereix.

És agradable que des del món de la cultura s'entengui tot això. Continuarem aprenent Castellà al igual que altres llengües en el nostre itinerari curricular. Et llegirem a tu, continuarem llegint a Gala malgrat les seves declaracions, continuarem veient grans pel·lícules de Trueba, continuarem tenint un passat comú amb Felipe González, etc., però volem seguir un camí propi, no en solitari, acaronats o no pels altres membres de la Unió Europea.

Aquest procés no té marxa enrere, i quan més aviat puguem seure tots plegats per a buscar la millor fórmula legal per a solventar-ho, menor serà la fractura social i la rancúnia.

Sempre m'he considerat socialista, feminista i catalanista, i ho vull continuar sent. Visc en un país que respecta gènere i condició, homosexuals, drets de les dones, dret a la salut universal i a una educació laica i integradora per a tothom. No vull repressió, no vull sentir-me com els meus avis, o viure la situació que van viure els meus pares. Jo vull una Catalunya-Estat pels meus fills i que aquests puguin viure en llibertat.

Per tot això i molt més vull donar-te el meu sincer agraïment.

 
 

Comentaris