Cal deixar d’entendre el castellà a Catalunya

"Bona part dels nostres connacionals independentistes haurien de ser més responsables del que significa mantenir la dignitat del seu idioma"

Deia Joan Maragall que “la nació és la llengua”. Segurament poques definicions s’ajusten més a la realitat del que realment significa Catalunya. En som conscients? Sembla que poc o gens. Als catalanoparlants, majoritàriament, se’ns pot interpretar a partir d’aquella màxima que va pronunciar Tàcit fa gairebé 2000 anys: “la marca de l’esclau és parlar la llengua de l’amo”. El més greu és que a molts els plau, i arriben a bastir teories de pa sucat amb oli per justificar la seva submissió.

Quan parlo d’aquestes coses no faig gaire distinció entre la gent del carrer i la classe política, tot i que la responsabilitat recau més en els segons perquè haurien d’actuar com a models lingüístics. Ara bé, bona part dels nostres connacionals independentistes haurien de ser més responsables del que significa mantenir la dignitat del seu idioma. No cal que sempre et diguin el que has de fer com si fóssim criatures. És per això que resulten detestables les actituds que podem veure cada dia en molts catalanoparlants que, davant d’un simple “como?” d’un cambrer, deixen de prendre un tallat i “se toman un cortao”. Si renunciem a la nostra pròpia llengua a casa nostra, podem renunciar a qualsevol cosa. Estem avisats.

Tanmateix, són cada vegada més les veus autoritzades que parlen dels perills que amenacen el nostre idioma. Ho fan amb el màxim rigor científic i acadèmic per explicar la complicada i perillosa situació en què es troba la llengua catalana. De fet, aquest era el contingut del reportatge “Llenguaferits” del programa “30 minuts” emès per TV3 aquest diumenge passat.  Però tots aquests advertiments els hi rellisquen als dirigents d’ERC, JxC o la CUP. Ells, com si sentissin ploure. Neguen la ciència exactament igual com feia l’església catòlica amb Galileu fa 400 anys.

Tot plegat comença a ser motiu de preocupació entre els catalans més conscients. Proliferen els articles o les opinions que adverteixen de la  minorització continuada del nostre idioma, però difícilment hom proposa mesures concretes per evitar-ho. Segurament perquè fer-ho significa admetre que, sense la coacció, és impossible revertir l’escenari actual. Mancats d’una legislació que comporti l’obligatorietat del coneixement del català, estem perduts. Els drets lingüístics haurien de significar que tothom té dret a ser atès i correspost en català en les seves relacions orals i escrites, i els deures lingüístics que els catalans tenen el deure i l’obligació de conèixer la llengua catalana. Pot fer-se això sense la independència? Rotundament, no.  

 

Però el que sí hom pot fer és declarar la guerra al pervers bilingüisme, tot deixant d’entendre el castellà en el territori de la nació. L’exigència per part de ciutadans i consumidors de ser atesos en llengua catalana, no pot generar cap “repressió” de l’estat. Qui paga, mana. I ens hem d’acostumar a manar, perquè qui ho fa, és respectat.  Per tant, si en aquell forn de la cantonada són incapaços de dir “un euro amb seixanta cèntims”, ja s’espavilaran per apuntar als seus treballadors als cursos del consorci de normalització lingüística si no volen perdre clientela.

Què això no genera simpaties? Aquí no estem per caure simpàtics als qui no els importa gens la llengua de Catalunya. Aquí estem per garantir la pervivència i la plenitud del català i deixar de viure com uns rellogats a casa nostra. Mirem cap a Flandes, per exemple: aquella gent va començar a salvar el seu idioma precisament quan van es van proposar deixar d’entendre el francès a casa seva. Per això avui, entre altres coses, poden exigir l’obligació d’aprendre el flamenc per llogar un habitatge subvencionat. Qui pot imaginar-se una cosa així a Catalunya? Personalment, la meva hipotètica marca electoral, portaria aquesta condició en el seu programa. 

O expulsem el “como?” del nostre dia a dia i el substituïm pel “com?”, o s’acaba la llengua i la nació. I a una nació poden aniquilar-la, però no hi ha res més execrable que el suïcidi col.lectiu.

 

Comentaris (23)
Carles Fa 7 mesos
Totalment d'acord. L'assimilació és un fet real. O defensem la nostra llengua, que és l'ànima col·lectiva, o ens quedem sense identitat. Ara per ara preocupa l'actual desunió. Els savis d'ERC han fotut el fre de ma, ara que tenen la cadira!!! Però és igual, ho farem sense ells!!!
jg Fa 7 mesos
ríndete spot....el seny siempre se impondrá ….es mas catalán que la lengua catalana...
Aureli 1 Fa 7 mesos
Veig que n'hi ha uns quants que no estan d'acord amb allò de " el saber no ocupa lugar " (en apañó perquè ho entenguin) . Seria bò però qje baixessin de l'arbre i no molestessin els micos . Sóc català, parlo el català i penso en català però , quan toca parlar el castellà , en sé i el parlo .
Castellano Fa 7 mesos
Molta gent diu espanyol i l'espanyol en realitat no és exactament una llengua. Espanyol és l'Estat. En tot cas la llengua més parlada és el castellà. Que els ianquis diguin spanish no és cap raó que sigui traduït com "espanyol". Les llengües espanyoles són totes les parlades a l'Estat espanyol. Si volem ser especifícs hem de dir castellà, català, gallec, basc, bable, etc. etc. Per cert, al col·legi secundari al meu país jo estudiava: Castellano. Mai li vam dir Español. Clar, par
Jaumet Fa 7 mesos
No t'has pres la pastilleta?
Lluïsa Fa 7 mesos
Ignorant I maleducat
Excel·lent Fa 7 mesos
Excel·lent article. No oblidem que el català és el més gran patrimoni que tenim i el nostre major signe d'identitat. ENDAVANT!!!!
Jordi (Català i Suís) Fa 7 mesos
A finals dels 70 el sociolingüista Lluís Vicent Aracil repetia a bastament que no hi ha pas guerres entre llengües sinó entre les nacions que les parlen. Els mots catalanoparlant i castellanoparlant són únics al Planeta inventats per les elits catalanes. L'altra collonada inventada pel PSUC i en Pujol: és català tot el qui viu i treballa a CAT.
Joanb Fa 7 mesos
Un col·lectiu, En peu de pau, havia organitzat uns tallers on t'ensenyaven resistència passiva. Caldria organitzar-ne uns altres per tal que aquells a qui els fa vertigen parlar-li a un castellà, a un estranger, en català, superin aquesta paràlisi o autocensura lingüística. L'idioma és l'arma més poderosa. Si en prenem consciència tothom, els ñ no hi podran fer absolutament res. No ens enganyem, aquesta guerra va d'això. Els bords que ens la van declarar, bé que ho saben.
Moji gato Fa 7 mesos
Franco va imposar una llengua i va prohibir totes les demes ,digueume quina diferencia hi ha en imposar el catala ...
Jaume.cat Fa 7 mesos
La diferència és que el castellà el parlen més de cinc-cents milions de persones al món i té la supervivència més que assegurada. El català està en autèntic perill d'extinció. Es tracta de lluitar per evitar-ho.
Present Fa 7 mesos
No ho diguis en passat, franco és ben viu. Per això intentem que no ens elimineu el català amb més de 500 lleis estatals que supremacien el castellà. I no ho aconsseguireu mai d'eliminar-lo, encara que no tinguem unestat al derrea amb les seves clavegueres i feixistes.
Eumeo el Porquero Fa 7 mesos
El español tiene una cultura tan enorme y tan dinámica detrás, con una base de más de 500 hablantes nativos que incluso en una Cataluña independiente sería la lengua dominante con mucho. Y no olviden que ser español no es un "sentimiento" ni una "opinión", es un hecho administrativo. No vamos a entrar en debates estériles sobre cómo se siente cada uno y sobre patrias virtuales que no han existido nunca, el caso es que todo español tienen el deber de enteder y hablar español, lo que
Català amb món. Fa 7 mesos
Se dice "cortado" no "cortao" a ver si aprende usted a hablar correctamente y sin tantos prejuicios.
no t'entenc Fa 7 mesos
què diu?
Eumeo el Porquero Fa 7 mesos
Todo bien, pero resulta que todo español , incluidos los catalanes obviamente, tiene la obligación legal de entender y y hablar español y el derecho a utilizarlo en todo el territorio, Cataluña incluida, obviamente. El español es la lengua oficial en Cataluña. el Catalán es simplemente co-oficial. Además de esto, la lengua mayoritaria, dominante, y lengua madre de la mayotia de catalanes no es el catalán es el español. Por si fuera poco, el español tiene una cultura tan enorme y tan d
caram Fa 7 mesos
què dius?
federalista Fa 7 mesos
SI ESPOT SI TENS RAO el nou partit que en treura o escons com sempre o be 0 concejals jajajajajajaj sort que no et fa cas ni la teua ,mare i no et vota ni deu quan et presntas jajajaj, inda indapandenchia pel 2784.
expat Fa 7 mesos
Em fa pena, que segons el Santiago nomes els cambrers, depenents del forn etc.. son castellanoparlants. Si que coincideixo que qui paga mana. Jo com a empresari amb 72 treballadors al meu carrec i nascut fora de Catalunya, fa temps que he imposat com idioma vehicular a l empresa el castella. Els el que tenim ela mesetaris que estem plens d’odi.
Anonim30 Fa 7 mesos
Em ric molt d'aquesta noticia. Vosaltres que diueu que han de venir molts més inmigrants dieu que el català està en perill. Quan més milers de marroquins, llatins i paquistanesos vinguin menys gent utilitzarà el català. Vosaltres mateixos caveu la vostra propia fossa.
jg Fa 7 mesos
le ha faltado decir al señor spot la respuesta al "cómo"....quizá "habla en cristiano, perro"
Goethe Fa 7 mesos
No os cansáis de hacer el ridículo...lo de errare humanum est perserverare etc...no va con vosotros. Es digno de estudio
albert Fa 7 mesos
Un article molt intel·ligent. Enhorabona
Raimon de Penyafort Fa 7 mesos
Excel.lent article , si senyor . Realment : la marca de l'esclau és parlar la llengua de l'amo !!
Ramon Fa 7 mesos
Gràcies Santi, Clar i català; sense pèls a la llengua. Posem fil a l'agulla, ens hi juguem la nació.
image/svg+xml