'Boyhood': Fascinant retrat de la vida

"El cineasta texà ha anat molt més enllà i ens ofereix el resultat d'un rodatge que ha durat dotze anys"

Si el cinema d'alguna manera ens apropa, reduint la distància que ens separa d'altres "personatges", la darrera pel·lícula de Richard Linklater és una gran mostra d'aquesta màgia.

Ja ho van ser altres de les seves obres, com la trilogia formada per "Before Sunrise", "Before Sunset" i "Before Midnight", on la quotidiana intimitat de la parella recreada per Julie Delpy i Ethan Hawke quedava exposada sense filtres.

Però ara el cineasta texà ha anat molt més enllà i ens ofereix el resultat d'un rodatge que ha durat dotze anys i que ens permet viure l'experiència de veure com els personatges evolucionen i canvien literalment davant els nostres ulls. La sensació de proximitat és intensa i, en uns temps on els dispositius digitals prenen cada vegada més espai a les relacions amb desconeguts (i, sovint, amb coneguts), l'experiència és fins i tot un acte de valentia.

I la sensibilitat narrativa de Linklater potencia la vivència: la bellesa visual es desprèn dels actes més mínims de la quotidianitat. Perquè aquí la protagonista és la vida per si mateixa, la vida com a trama: els grans esdeveniments no són necessaris, la vida és el gran esdeveniment (com per la majoria de mortals).

La història és simple i perfecte: seguim a una família, principalment des del focus del fill. Pares separats, la mare va provant relacions amb noves parelles, mentre els fills intenten encaixar en el món i trobar el seu camí des de la infància fins a l'època universitària. Semblen moments que probablement seran els records del futur, la majoria d'ells ubicats en una quotidianitat que sovint es relega del cinema però que és la que marca les nostres memòries.

Val la pena no esperar a poder veure-la per altres vies i apropar-se a les sales per recolzar el treball d'artistes amb tanta sensibilitat i talent per apropar-se a la condició humana. També el d'uns actors espectaculars que semblen no haver sortit dels seus papers durant dotze anys. Preciosa.

Boyhood

USA, 2014.
Direcció i guió: Richard Linklater.
Actors: Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Ethan Hawke.
Durada: 165 minuts 

 
 

Comentaris