Bosnificar Catalunya

"Amb l'aplicació del 155 es deixa entreveure com l'unionisme des de Madrid i des d'una part de Catalunya tenen un pla, un projecte a curt i mig terme; desmuntar l'esquema identitari a Catalunya"

Aquesta setmana l'acabem amb la noticia que el govern de Madrid vol fer saltar pels aires el model escolar català, que és a la base del model sociolingüístic del país. Però que és el que pretén realment el govern de l'Estat? La voluntat és segregar la societat catalana per la llengua, i a partir d'aquesta segregació lingüística provocar una segregació identitària de la societat catalana entre catalans (que parlen i estudien en català) i espanyols (que parlen i estudien en castellà). Cal recordar que la identitat catalana és una identitat territorial, i no ètnica o lingüística com volen promoure des de Madrid. És a dir, catalans són tots aquells que viuen a Catalunya, independentment de la llengua, la religió o la identitat que tingui, per entendres, un ius solis tout court, i no un ius sanguinis, com sembla es pretengui des de Madrid.

 

El cas de Bòsnia és un dels exemples més paradigmàtics de la segregació territorial d'un Estat a partir d'una identitat. En aquest cas podem defensar la hipòtesis que el govern de Madrid i Espanya estan seguint els mateixos passos a Catalunya, com el govern de Belgrad i Sèrbia van fer per tractar el cas de Bòsnia; segregar la societat a partir de la identitat religiosa, en el cas català, l'única possibilitat es juga amb la identitat lingüística, i més concretament amb el seu us social, doncs el coneixement de les llengües castellana i catalana per la població de Catalunya és general.

 

Amb l'aplicació del 155 es deixa entreveure com l'unionisme des de Madrid i des d'una part de Catalunya tenen un pla, un projecte a curt i mig terme; desmuntar l'esquema identitari a Catalunya, i trobar els punts sensibles que permetin segregar identitàriament, en un principi, i a la llarga, segregar territorialment les identitats distribuïdes pel territori, a partir de la presència de la població estigmatitzada a partir d'una identitat lingüística (ús social) manipulada intencionadament com a  identitat nacional (catalana o espanyola).  

 

No deixa de ser paradoxal, i al mateix temps una trampa. L'estratègia de l'Estat espanyol cerca de confrontar identitat lingüístiques, l'espanyola contra la catalana, reconeixent i legitimant una identitat catalana, però amb aquest intent el que es  busca és reafirmar la identitat no catalana (perquè no tens un us social del català), i trencar el model identitari català, passant d'un model identitari del ius soli (territorial) a un model del ius sanguinis (ètnic).

 

Segurament que l'unionisme i el govern de l'Estat vegin i reconeguin que la independència de Catalunya és un fet inevitable en els propers anys, i també reconeguin la seva incapacitat i manca de voluntat política de proposar un model d'Estat on els catalans com a tal i s'hi puguin mantenir identificats.

 

A Madrid la batalla per Catalunya, com ho reconeixien a Belgrad la batalla de Bòsnia era una batalla perduda, i el que calia era retenir el màxim de territori possible. L'objectiu de Belgrad no era el de conquerir o mantenir tota Bòsnia dins de l'Estat serbi, però si la de mantenir el màxim de territori sota el seu control, i això es va materialitzar en els acords de Dayton.

 

 

Dayton representava i representa encara a dia d'avui la victòria d'aquell Belgrad, i per això,  el govern legítim de Bòsnia sempre hi va estar en contra. Dayton significava que el territori de Bòsnia es segregava identitàriament, i això era el que precisament buscaven els serbis i no pas el govern legítim de Bòsnia. Dayton representa la materialització del ius sanguinis(identitat ètnica) envers del ius solis (identitat territorial), Dayton significava que Bòsnia com a societat plurinacional no existiria. Dayton significava la derrota de la multiculturalitat, i la derrota d'una democràcia plena, total.

 

El que s´ha de tenir ben clar pels que defensem que Catalunya és un sol poble, és no caure en el parany que ens volen imposar des de Madrid, de no trobar-nos, a mig termini,  amb un Dayton en clau catalana.

 

Defensar el model d'escola catalana és defensar la societat catalana, la nació catalana, el multiculturalisme a la catalana, la democràcia a la catalana.

 

Comentaris