Borbònia

"Borbònia són l'Íbex i el BOE; la Lliga espanyola i la Loteria Nacional; el Sálvame i El País. Tot plegat defensat amb les porres de l'"a por ellos, oé" i aplaudit per la totalitat de l'espai que es conté entre les tertúlies i la Zarzuela"

És curiós com els propagandistes de Ciutadans -que, pel que fa a Catalunya, vénen a ser tots els mitjans de comunicació de Madrid, més la RAE- multipliquen les referències a l'ocurrència de Tabàrnia, pensant-se que el reconeixement, ni que sigui territorialment parcial, d'una República Catalana aportarà alguna cosa al relat espanyolista. En qualsevol cas, la broma tabarnesa és molt interessant perquè il·lustra la impotència de la minoria unionista, frustrada en comprovar la inexistència de la "majoria silenciosa" en què basaven una suposada preeminència social que no arribarà mai.

 

L'essència de Tabàrnia és que és políticament estàtica, per això defineix i es defineix exactament igual que l'actual comunitat autònoma de règim comú. Tabàrnia és, simplement, la idealització de l'immobilisme. De fet, és una part de Borbònia, l'estat que es va fossilitzar ara fa quaranta anys quan les elits franquistes van tenir la seguretat que podrien perpetuar-se en el poder. Borbònia són l'Íbex i el BOE; la Lliga espanyola i la Loteria Nacional; el Sálvame i El País. Tot plegat defensat amb les porres de l'"a por ellos, oé" i aplaudit per la totalitat de l'espai que es conté entre les tertúlies i la Zarzuela.

 

 

La gran diferència és que a Borbònia no li cal independitzar-se de cap República Espanyola per mantenir l'statu quo de l'oligarquia espanyola. A Borbònia els espanyols republicans, dialogants i respectuosos sempre són minoria. Aquest és el problema de tothom

 

Comentaris