El sopar d’obertura del Mobile World Congress, el mes de febrer. El lliurament de despatxos als nous jutges, a l’abril. El lliurament dels premis Princesa de Girona i la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, al juny. Aquestes són les quatre vegades que el rei espanyol, Felip VI, ha vingut a Catalunya després del referèndum de l’1 d’octubre i de la violència exercida per part de la policia espanyola. I aquest divendres sumarà una nova visita: el monarca assistirà a Barcelona a l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats del 17 d’agost.

 

En totes aquestes darreres visites Felip VI s’ha trobat amb l’hostilitat i rebuig manifest d’una gran majoria de catalans, que no podran oblidar mai el discurs que el rei espanyol va fer només dos dies després de l’1-O, amb la ciutadania encara en xoc per la violenta i inesperada actuació policial durant la jornada de referèndum. Però res no l’atura. Ara hi torna, tot i l’ofensa que suposarà per molts catalans que ell hi pugui ser mentre Joaquim Forn és a la presó, Carles Puigdemont a l’exili i Josep Lluís Trapero investigat pels delictes de sedició i organització criminal. 

 

I encara més: mentre l’exconseller d’Interior i l’exmajor dels Mossos han demanat no ser homenatjats aquest 17 d’agost, Felip VI sembla que vulgui venir a passejar-se i deixar-se veure, amb aquesta actitud de superioritat que tant ha exhibit en els darrers mesos en relació a Catalunya. No diu cap ximpleria ni banalitat el president Quim Torra quan assegura que “Felip VI ja no és el rei dels catalans”. Humiliació rere humiliació que han portat la monarquia espanyola a la irrellevància, com a mínim a Catalunya. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa