Autodeterminació vs autogovern

“Ells parlaran d’autodeterminació i nosaltres d’autogovern –i va afegir—que és el que volen els catalans”

Pedro Sánchez i Quim Torra es reuniran a començaments de febrer per donar el tret de sortida a la taula de diàleg entre els governs d’Espanya i de Catalunya que ha d’intentar trobar una sortida –diuen—a l’actual situació. Aquesta taula entre governs és una de les condicions que va posar ERC per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Però, quina és aquesta situació de Catalunya que volen resoldre? ERC diu que a la mesa de negociació s’hi ha de parlar de tot; Junts per Catalunya especifica que s’ha de tractar com es fa possible l’autodeterminació (és a dir, fer un referèndum legal); i el PSOE entén que s’ha de solucionar el problema de “cohesió” (fins ara parlaven de convivència) que hi ha a Catalunya. Dilluns, a TVE, Pedro Sánchez va ser molt, molt gràfic: “Ells parlaran d’autodeterminació i nosaltres d’autogovern –i va afegir—que és el que volen els catalans”.

Aquest és l’escenari de la mesa entre els dos governs. Aquests són els plantejaments de màxims i de mínims. L’independentisme plantejarà l’autodeterminació, el PSOE dirà que no. I els socialistes voldran quedar-se en l’autogovern, i l’independentisme dirà que no. La pega per l’independentisme és que no té camp per córrer sense renunciar als seus objectius. El PSOE no té aquest problema. Pot plantejar un nou finançament (per totes les autonomies, tret d’Euskadi i Navarra) i un nou Estatut maquillat sense haver de renunciar als seus principis.

 

L’independentisme ha perdut la iniciativa. Ha investit Sánchez a canvi que no governin PP, VOX i Ciutadans. I prou. Acceptada la mesa de governs, fixats els màxims que no s’obtindran, potser caldria posar lletra i música a allò que tothom intueix: que a vegades cal fer un pas enrere per poder-ne fer dos endavant.

 

Nota a peu de pàgina. Convé no oblidar a aquelles persones que són a la presó o a l’exili per haver facilitat que els catalans votessin: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comin, Lluís Puig, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Marta Rovira i Anna Gabriel.

 

Comentaris (4)
Ramon Fa 29 dies
Un cop haguem resolt això, un cop haguem conjurat el perill etnocida que amenaça la nostra nació, tranquils que llavors ja ens preocuparem molt tots per si Kiribati perd una illa d'aquí a cent anys o per si una varietat d'escarabat es veu amenaçat per una altra espècie d'escarabat dins llur hàbit a Torredembarra.
Ramon Fa 29 dies
Hi ha una emergència que TV3 no ens en parlarà mai, ja no diguem posicionar-s'hi a favor, i és l'emergència demogràfica. Més i tot que la independència, la preocupació número 1 dels catalans hauria de ser combatre una castellanització que porten intentant-la des de fa tres segles però que ara per fi aconsegueixen, via colonització i via rendició lingüística nostra, que avanci de forma vertiginosa i, llevat que reaccionem aviat, em temo que irreversible.
Ramon Fa 30 dies
Jo no vaig estar mai d'acord amb l'ERC d'abans de l'1-O. Comprar la guerra bruta espanyola contra Convergència així com renegar de la nació, la identitat, la llengua, per assegurar la independència, ha! La pregunta és, si la independència no és possible -i ho diuen quan han estimbat el país sencer pel penya-segat!-, exactament per quin objectiu reneguen ara? Per poder tornar a robar com els anys del tripartit?
Narcís ( vist allò vist, si més no, de l'estatut 2006 ençà i , què dir-ne, de l'1O, qui pot ser dessota de llurs tres òrgans superiors o ' a por ellos ' ! ) Fa 30 dies
1. És obvi que dins d'aquest estat no podem continuar .. fos només perquè no pararan de mentir sobre nostra existència dins d'ell pel que fa a ' privilegis nostres en detriments seus ' ! i 2. S'ha acabat el bròquil .. es busquin altre plat de tir, altre ninot de pim pam, altre cap de turc , tot plegat, altre poble a qui danyar, a qui violentar, a qui matar ! PD : reconeguin la identitat nacional catalana tot deixant desenvolupar-la en plena llibertat !