El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aturem aviat el rumor d’ICV
  • CA

Una senyora m’ha dut a la Clínica de Rumors, en plena Immaculada Concepció, un rumor d’aquells que van directes a Urgències. La clienta entrà de sobte en el meu despatx virtual per ennovar-me: “Sóc la dona d’un home de negocis. M’han dit, doctor, que els ximples d’Iniciativa volen apujar l’impost de les societats d’inversions, i que paguin també successions les societats familiars patrimonials. Això és horrorós! És veritat?”

Vegem, senyora. Dins la lògica marxista de tota la vida d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) entraria una proposta d’aquesta mena: que paguin els més rics. També entra dins d’una lògica tripartidista que els poscomunistes cedeixin en la rebaixa de l’impost de successions que pacten PSC i ERC a canvi d’apujar el tribut de les sicav (societats d’inversions de rendes altes) o que paguin també els qui hereten dins una patrimonial.

Com vostè sap, però, senyora, la lògica marxista fa temps que va passar de moda. Per tant, pot estar ben segura que ens trobem davant d’un rumor fals. Aquest rumor, senyora (vostè deu ser de Convergència o d’Unió), és massa demagògic (ICV no és un partit demagog), i poc intel•ligent (i a ICV ho són). “Perdoni, doctor, no sóc de CiU. A casa votem sempre socialista”, digué la clienta quan jo ja sortia del despatx per anar a comprar el tortell de la Immaculada.

Em faig càrrec. En tots els partits hi ha homes de negocis de tota mena, gent de cinema nascuda en casa rica o arquitectes de factures inflades. També n’hi ha entre els militants i simpatitzants del vell PSUC. Per aquesta raó no pot ser cert aquest rumor, caram! Els meus amics d’ICV saben que no es pot matar tot el que és gras. A l’hora de pagar successions podem esprémer fins a l’asfixia als hereus de pagès, a la noia del botiguer, als fills del tècnic de la Seat, però mai, mai!, exigir al capitalista d’una sicav que aporti més d’un 1 % a Hisenda. Seria monstruós. S’ensorraria el sistema, es tancarien les aixetes de les ajudes opaques que reben els partits, inclosos els de dretes i de centre, és clar.

Cal aturar, doncs, aquest rumor pel bé de tothom. Que continuïn pagant els qui no poden bastir sicavs ni patrimonials com cal. Que paguin els assalariats, els professionals, la classe mitjana, que ben cofois estem de mantenir la democràcia per la qual varem lluitar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa