En les últimes setmanes s’ha fet un ús, un abús i un debat sobre la utilitat d’assenyalar els protagonistes d’una polèmica. El cas més flagrant ha estat el dels nou professors de l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca investigats per com van explicar l’1 d’octubre a classes on hi ha fills de guàrdies civils. El diari El Mundo va publicar en portada els seus noms, cognoms i fotografies. El mateix dia, Albert Rivera, va fer-se seva la notícia i la va rebotar al Twitter.

 

Aquesta setmana, el jutge de Martorell que porta el cas ha arxivat la causa per a cinc dels nou investigats. Arxivar vol dir que ni tan sols veu indici de delicte i per tant ni se’ls ha d’arribar a jutjar. I pel que fa als altres quatre no és que siguin culpables, evidentment, sinó que ara s’aprofundirà la investigació per comprovar si hi ha aquests indicis i si s’escau, en una nova fase, portar-los a judici. I si s’arribés a aquest punt cal recordar que, com a tot judici, hi ha la possibilitat que siguin absolts. No serà fins que hi hagi una hipotètica condemna que la seva presumpció d’innocència ha de continuar intacta.

 

No obstant això, per si es vol anar avançant feina, tant El Mundo com Albert Rivera tenen una possibilitat magnífica de no fracturar, de recosir, de bastir ponts i totes les metàfores que es vulguin sobre la idea que tenen de combatre la presumpta divisió social. És molt senzill: es tracta de tornar a assenyalar. En aquest cas, en positiu. Que agafin les fotografies i els noms dels cinc professors als que se’ls ha arxivat la causa i les publiquin a tota portada assenyalant –ara sí- que aquests són innocents. Els altres quatre també ho són fins que no es demostri el contrari però en el cas d’aquests cinc ja se sap ara amb l’afegit que ni tan sols ha calgut jutjar-los. No cal perdre més temps. Es pot fer ja. I ja de pas, en un acte de coherència, Albert Rivera podria retuitejar novament la notícia tal com va fer amb la primera. Perquè cal recordar l’efecte desproporcionat de cadascuna de les accions. A l’IES El Palau hi ha 1.200 alumnes. D’aquests, uns cent tenen algun tipus de relació familiar amb la Guàrdia Civil. I d’aquests cent, només vuit famílies han tramitat les denúncies. Segons l’últim EGM, el Mundo arriba a 736.000 persones i Albert Rivera té, a dia d’avui, 1.035.000 de seguidors al Twitter.

 

Insisteixo. És una proposta, una idea, un prec, una petició. El Mundo i Albert Rivera ho tenen molt fàcil: que publiquin les fotos dels cinc professors i diguin específicament que a aquests se’ls ha arxivat la causa. Aviam si així també s’anima el covard anònim que va omplir les parets del centre de pintades amb els noms i ara repeteix la jugada aclarint que aquests cinc ja ha quedat acreditat que no han fet res. Ho poden fer ara i així, si hi ha sentència absolutòria per als altres quatre, tots plegats ja tindran la meitat de la feina feta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa