Ara li toca a un altre

"Es pot estar a favor o en contra d'aquesta mesura i gairebé de qualsevol altre, però no podem permetre que s'institucionalitzin les coartades falses o malintencionades"

Ara fa uns mesos vaig escriure un article, Rectifico,en el qual reconeixia l'efectivitat de la limitació de la velocitat a les entrades a Barcelona per lluitar contra l'accidentalitat. És més qüestionable que es pugui relacionar de la mateixa manera amb la reducció de la congestió, ja que la crisi ha tret molts vehicles de la carretera tot i que no ho reflecteixin les estadístiques oficials, que parlen d'una davallada de tant sols entre el dos i el quatre per cent . I ara s'ha posat de manifest, amb dades de la pròpia conselleria de medi ambient, que la polèmica mesura dels 80 km/h no ha servit per reduir la contaminació provocada pel trànsit rodat. De fet, la contaminació per diòxid de nitrogen, vinculada directament a la combustió dels vehicles, ha augmentat.

El conseller Francesc Baltasar s'ha mostrat desconcertat i no ha sabut donar una resposta clara als motius d'aquest fenomen. Com ha hipòtesi ha argumentat que de cop i volta sembla que els nous motors dels cotxes dièsel, pels quals els compradors reben una subvenció per ser teòricament més ecològics que els anteriors, no són efectius en la reducció de les emissions de diòxid de nitrogen. Està bé que el conseller no es precipiti en aquest cas i que vulgui esperar a tenir l'anàlisi amb detall de les setanta-tres mesures que el govern va impulsar en el seu moment per prendre una posició pública. De tota manera ja podria anar anticipant que, si es demostra que no s'ha aconseguit els resultats esperats, actuaran en conseqüència.

Iniciativa sap perfectament que el seu electorat premiarà amb entusiasme la resistència a reconèixer l'evidència i la voluntat de no rectificar la seva política de velocitat variable. Es pot estar a favor o en contra d'aquesta mesura i gairebé de qualsevol altre, però no podem permetre que s'institucionalitzin les coartades falses o malintencionades. Per una qüestió de salut i qualitat democràtica, tothom hauria d'estar disposat a rectificar.

 
 

Comentaris