Aquesta gestoria tutelada que a Madrid en diuen Govern

"Un Govern tutelat i fiscalitzat a fons des de Madrid no tindrà prou autonomia com per tenir una incidència social profunda, capaç de construir majories socials"

Forçosament, l'independentisme va cap a un canvi radical d'estratègia. La via institucional ha demostrat que té greus limitacions i, de fet, només ha estat efectiva com a acompanyament, més o menys distant, de mecanismes basats en la clandestinitat. Per això l'1 d'octubre hi va haver urnes i per això mateix l'Estat va fracassar estrepitosament en la repressió, oferint imatges terribles de violència que ni tan sols els va servir per aturar la votació. D'altra banda, l'única resposta efectiva a la repressió de l'Estat han estat els CDR's; transversals, locals i opacs a l'acció de la policia.

 

Dit d'una altra manera, un Govern tutelat i fiscalitzat a fons des de Madrid no tindrà prou autonomia com per tenir una incidència social profunda, capaç de construir majories socials. El 155 no és més que una formalitat política de la qual l'Estat més aviat en vol prescindir, per tal de fer una mica més discrets els controls que s'apliquen des de fa molt de temps. Parlant en plata i sense intenció de menystenir, el nou Govern autonòmic significarà poca cosa més que un grapat de llocs de treball sense capacitat política que hauran de mirar cap a una altra banda quan caiguin les condemnes de la causa general contra l'independentisme que estan construint a Madrid.

 

 

Així les coses, l'independentisme haurà d'aprendre a desconnectar el govern autonòmic del projecte republicà. No hi ha camí institucional i la repressió haurà de ser tinguda en compte en el mateix moment de dissenyar les estratègies. Que hi hagi Govern, per si sol, ni tan sols pot ser una prioritat política.

 

Comentaris