Tres apunts mentre arriben les sentències

"Al Borbó no li importa ser estimat i només li queda ser temut"

Dilluns sabrem les sentències. La presó caurà sobre uns pocs i la humiliació sobre tothom. Serem castigats i, després del cop de regle a la punta dels dits se'ns farà assegurar que ens portarem bé. Al Borbó no li importa ser estimat i només li queda ser temut. I cauran anys de presó i se'ns amenaçarà amb soroll de porres repartides sobre el cap de tothom que gosi aixecar-lo. Davant això, tres apunts per rumiar mentre arriben les sentències.

 

Primer: la força del Règim del 78 a Catalunya.

No descobreixo res si dic que el dilluns, de la mà de Marchena i la Guàrdia Civil, s'aixecaran les veus que a casa nostra volen que tornem a casa seva. Una casa feta amb materials catalans però que té els seus fonaments a l'autonomisme que sempre ha pactat amb la Monarquia. De dretes i d'esquerres, ens diuen que "cal tornar a la política". Fixeu-vos: no ens diuen que cal "avançar políticament", ni que cal "nova política", ni que cal "valentia política". Ens diuen que cal "tornar a la política". "Tornar" vol dir anar a un lloc on ja hem estat. A quina política volen tornar? A la política de Pujol pactant amb González? A la política de Pujol pactant amb Aznar? A la política del TC petant-se l'Estatut votat per la gent? A quina política volen tornar? A la política de Zapatero dient que era d'esquerres mentre s'agenollava davant Merkel i la troika? Volen que tornem a casa seva, que no és la nostra. Ja ho estem sentint: les vagues no ajuden, les mobilitzacions no ajuden, ocupar carreteres no ajuda i boicotejar bancs no ajuda. L'únic que potser ajuda és votar-los a ells per tal que puguem "tornar a la política" que mai no ha parat d'empobrir-nos, de reprimir-nos i de manllevar-nos drets. De vegades penso que els que s'atreveixen a dir això, els que s'atreveixen a dir tot el contrari del que deien ahir és perquè confien en la poca memòria de la gent i perquè tenen enquestes on hi ha molta gent que té tanta por com ells. Virgencita, virgencita, que me quede como estoy. Davant les seves enquestes només ens queda la memòria que ens diu que els avenços no els fan mai les majories convenientment esporuguides per uns pocs, sinó uns pocs que contagien la valentia a les majories a punt de néixer.

 

 

Segon: no hi ha aporellos que duri cent anys.

Si l'1-O d'octubre vam rebre de la policia, des de llavors no hem parat de rebre de tothom. El que fa uns pocs anys era el centre avui és l'extrema esquerra. Dit d'una altra manera: fa uns anys la demanda del 155 només estava en boca de Tejero i els seus amics, avui l'assumeix fins a Podemos. La mentida del complex industrial-mediàtic no para de créixer i La Sexta d'avui s'assembla molt a Intereconomia i Pablo Motos ha passat de bavejar matxirulades davant les seves convidades a convidar al matxirulo major, de pistola, paguita eterna i bandera amb pollastre. I mentrestant la Guàrdia Civil amenaça amb picar més i millor i l'Asociación Profesional de la Magistratura amenaça: "la libertad de expresión no puede amparar la deslegitimación de los Tribunales". Caldrà tapar-se les orelles i no escoltar els cants de les sirenes de totes les patrulles de l'aporellos que no paren d'entrar per l'AP7, l'AP2 i l'APM. Ara seriosament: difonem, coordinem-nos, cuidem-nos votem a qui votem i no ens deixem atrapar. I no oblidem: els molts i pocs drets que hàgim pogut gaudir els que no som Borbons, ni IBEX ni Partits, els hem gaudit perquè tota aquesta tropa de l'aporellos, moltes vegades, han estat derrotats. No vindrà d'una.

 

Tercer: Que cada un faci el que pugui. I qui pugui, que aixequi la veu.

El dilluns després de les sentències haurem de "federar capacitats" que diu sempre una amiga meva. Qui sàpiga dibuixar que dibuixi, qui sàpiga fer entrepans, que els faci i qui sàpiga com tenir el cap fred davant una manada de Guàrdies Civils, que s'hi posi. Però sobretot: qui hagi d'aixecar la veu, que l'aixequi. Criminalitzar, colpejar, detenir i acusar de terrorisme ciutadans anònims és fàcil. Per això és imprescindible que qui pot, aixequi la veu. Necessitem que els líders de tot plegat estiguin al costat de la gent. No sé si seran els líders que ja tenim o aquells que segons Cuixart encara han d'aparèixer. Veurem. La situació serà complexa i veurem on és cada un i veurem que diran els que tenen micros davant seu. La situació serà complexa i veurem si allà dalt, als platós, als faristols i a les rodes de premsa es posen al costat de la gent que ja en té prou o la deixen sola. La situació serà complexa i seran centenars de milers els que esperaran que algú aixequi la veu. S'aixecarà la veu des del Parlament o es posaran per davant les enquestes? S'aixecarà la veu a les seus dels partits o seguirà la campanya com si res? S'aixecarà la veu lliure de les urpes de l'Estat a l'exili? Veurem si els líders que hem tingut ho volen seguir sent. Veurem si els líders que hem tingut tindran la mirada curta del 10N o la valentia d'estar el dilluns amb la seva gent. I això també dependrà de nosaltres.

 

Comentaris