Anatomia del No

 

No serà aquest columnista qui negarà la possibilitat d'un desenllaç a curt termini del conflicte Catalunya-Espanya a través d'un momentum rupturista provocat per la sentencia del Suprem. Si d'alguna cosa hi entén, la Història, és de girs de guió inesperats i esdeveniments que es precipiten. I a Catalunya, a més, es donen alguns dels ingredients necessaris (suficients?) per a una situació d'aquest tipus. Però semblaria bastant sensat que algú, a l'independentisme, treballés també amb la hipòtesi que el momentum no es produirà, o que es produirà i serà insuficient, com ho va ser el d'octubre de 2017. És a dir, treballar amb la hipòtesi d'un desenllaç a mig o llarg termini.

 

És en aquest segon escenari on pren tot el sentit analitzar quins són els factors que actuen com a fre del procés cap a la independència i treballar amb planificació a llarg termini per a revertir-los. Factors com que només 2 dels 10 municipis més poblats del país tinguin alcalde independentista (veurem què diu el mapa al maig, però avui diu això), com que els dos diaris clarament líders (en paper i digital) tinguin una línia editorial i informativa obertament contrària a la independència, com que el 80% del consum televisiu a Catalunya estigui controlat per televisions espanyoles, com que les grans companyies de l'IBEX pràcticament monopolitzin els consums bàsics dels catalans, com que Catalunya sembla no tenir res estratègic a oferir, en termes de realpolitik, als estats poderosos d'Europa, i per tant aquests no tenen cap incentiu per maniobrar a favor de la secessió, o, last but not least, com que la meitat de la població del país (no sabem si una mica més o una mica menys de la meitat, però molt aproximadament la meitat) està en contra de la independència. 

 

 

Una lectura ràpida de la llista ja permet entendre que no estem parlant d'un joc de nens, però no són factors que, amb intel·ligència i constància, no es puguin revertir. Fixem-nos, per exemple, en el darrer. Coneixem prou el No a la independència? Sabem qui és, sabem com és? Ho sabem de debò, més enllà dels estereotips? El 21D els partits contraris a la independència (hi sumo els comuns perquè els seu programa, per obert i democràtic que sigui en la qüestió nacional, descarta la independència) van obtenir 2,2 milions de vots. Dos anys abans, al 27S amb menys participació, havien estat 2,07 milions. D'aquests dos milions i escaig de ciutadans, quants són identitaris i es mouen per una lleialtat nacional espanyola indestructible? Quants tenen por (la por sempre és subjectiva) que la independència els converteixi, d'alguna manera que potser ni ells saben explicar, en ciutadans de segona, i com fer-los entendre que és un temor absolutament injustificat? Quants tenen interessos concrets lligats al manteniment de l'statu quo? Quants simplement tenen por al canvi, encara que objectivament no tinguin res a perdre-hi? Quants són susceptibles de canviar d'opinió, i què cal fer per aconseguir-ho? Quants estarien activament a favor d'un referèndum sobre la independència per resoldre el conflicte? Quants poden arribar a votar un partit independentista, o triar la papereta del Sí en un hipotètic referèndum? 

 

Urgeix una completa anatomia del No, urgeix auscultar i escoltar el No, entendre'l profundament per poder actuar políticament, socialment, culturalment, mediàticament. Sense prejutjar (no és feina d'aquest article) si les estratègies amb més potencial de suma són les soft o les hard, seria un error letal considerar que l'independentisme no pot créixer encara molt més. Seria lamentable que un moviment que s'ha fet gran a base de gent que ha canviat d'opinió, donés per perduts aquells qui encara no ho han fet, i renunciés a continuar convencent, especialment si el pretès momentum post sentència acaba essent insuficient per forçar la ruptura. L'anatomia del No és imprescindible, perquè en l'ampliació del suport a la independència no ens hi va només la pròpia possibilitat de fer-la, sinó la viabilitat i estabilitat futura del nou estat.

 

Comentaris