Amenaces "legals"

"No es preocupi senyor fiscal, vindré quan em digui a explicar-li les vegades que calgui en què consisteix la democràcia"

Em dic Montserrat Candini i sóc alcaldessa de Calella, al Maresme. Ho sóc, perquè vaig guanyar unes eleccions. Molts ciutadans em van votar. D'altres, no. Però cada matí surto a treballar pels uns i pels altres. Faig d'alcalde al despatx i al saló de plens, però també a casa, al carrer, a una revetlla, a un casament, a un bateig, a un enterrament... A un alcalde se li demana arranjar un carrer, més places d'aparcament, més policia, millor neteja i, ara, també se li demana poder votar.

 

I un alcalde, que governa pels que l'han votat i pels que no, busca la forma de fer que tots els seus conciutadans -els del sí i els del no- tinguin una urna a la seva disposició el dia que toqui. I per fer això, em llevo cada matí pensant si, quan arribi al despatx, trobaré una carta de la Fiscalia citant-me a declarar i explicar perquè he escoltat els meus conciutadans en comptes de fer cas al Tribunal Constitucional que em prohibeix implicar-me en un referèndum. I em recordaran que puc ser acusada de prevaricació, desobediència i malversació de diners públics, i que puc ser condemnada a privació de llibertat, que és una mena d'eufemisme que s'utilitza per no dir "presó". I em diran que, si em nego a anar a declarar, em vindran a detenir. I em preguntaré, a on? A casa? Al despatx? Mentre estigui celebrant un casament, rebent la visita d'uns escolars? I qui em vindrà a detenir? L'agent de la policia local que cada matí em passa l'informe d'incidències de la ciutat? El dels Mossos o el guàrdia civil amb qui em reuneixo a les juntes municipals de seguretat? No es preocupi senyor fiscal, vindré quan em digui a explicar-li les vegades que calgui en què consisteix la democràcia.

 

 

Em dic Montserrat Candini i, com a totes les alcaldesses i alcaldes amenaçats pel fiscal, em van designar els ciutadans, i només amb ells hem de passar comptes. El meu despatx és a la Plaça de l'Ajuntament, 9 de Calella. Si quan em porteu la citació no hi sóc, espereu-me. Pot ser que hagi sortit a escoltar els ciutadans.

 

Comentaris