El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Alabama Monroe’: Amor, llàgrimes i bluegrass
  • CA

La música recorre, intensa i apassionada, els paratges emocionals d’aquesta exquisida història d’amor, un retrat guiat constantment per una profunda sensibilitat que esprem al màxim els múltiples canals d’expressió artístics involucrats en el setè art. En primer terme trobem la imatge que, absorbint densa i rica els colors del viatge anímic que narra, troba en el gènere musical del bluegrass (desenvolupat durant la segona meitat dels anys quaranta) el seu gran aliat alhora de reforçar sentiments i també alleugerar a l’espectador davant els moments més durs de la trama. Imatge i música es fonen des de la primera escena per transportar-nos gairebé literalment a la pell dels protagonistes: Elise, una artista del tatuatge, i Didier, un músic de bluegrass.

Per a ells, tot comença com un idíl·lic amor a primera vista que creixerà saludablement fins el naixement de la seva filla. Però el gir dramàtic apareixerà demolidor quan a la petita, amb només sis anys, li diagnostiquin un càncer. Les cançons, interpretades pels actors i part real de la trama (els protagonistes formen part d’un grup musical) es combinen amb una narrativa que, tal i com passa amb la vida emocional dels records, retrocedeix i avança en el temps aliena a una cronologia lineal. D’aquesta manera, el quart llargmetratge del cineasta belga Felix Van Groeningen (The Misfortunates, 2009) ens situa directament dins la fragilitat anímica d’una relació de parella davant la possible pèrdua d’un fill.

Basada en la peça teatral homònima (Johan Heldenbergh i Mieke Dobbels) i nominada a l’Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera, Alabama Monroe compta també amb les sentides i naturals interpretacions dels seus protagonistes per construir una recomanable, vital i commovedora pel·lícula que ens recorda la necessitat de la música, aquell estrany i màgic fenomen que, nascut de paratges molt profunds, fa d’aquest món un lloc molt més habitable.

Alabama Monroe

Títol Original: The Broken Circle Breakdown
Bèlgica, 2012
Direcció: Felix Van Groeningen
Guió: Carl Joos i Felix Van Groeningen (basat en la obra teatral homònima de Johan Heldenbergh i Mieke Dobbels)
Intèrprets: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert Van Rampelberg, Nils De Caster
Durada: 112 minuts 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa