L'abstenció

"Tots els meus mecanismes de percepció m'indiquen que no podem generar cap canvi des del congrés espanyol perquè allà hi manen i hi manaran ells"

L'abstenció està molt mal vista. Per tothom. Genera un rebuig que travessa de punta a punta l'arc sencer d'ideologies i fins i tot de posicions vitals. En aquestes eleccions jo m'abstindré, però per osmosi cultural sóc comprensiva amb la inclinació natural de participar en unes eleccions i de tenir representació allà on es prenen decisions sobre nosaltres. La comprensió no és recíproca. En general, l'abstenció es veu, injustament, com una opció apolítica, antidemocràtica i inherentment estúpida.

De vegades es diu que l'abstenció només seria útil si s'exercís en massa, però aquest raonament, encara que fos cert, seria aplicable a qualsevol altra opció política. També s'argumenta que l'abstenció proactiva queda confosa amb l'abstenció dels menfotistes, però també queden barrejats els vots dels militants dels partits amb els vots de pinça al nas. Entre els nuls s'ajunten els accidents amb les reivindicacions i entre els vots en blanc hi ha absolutament de tot.

 

Reivindico l'abstenció com una acció política que pot tenir efectes polítics i em sembla que hauria de merèixer tots els respectes. Jo m'abstindré en aquestes eleccions, principalment, perquè considero que posar la força en coses que tenen a veure amb què passa o deixa de passar a Espanya, és inútil i per tant contraproduent.

Tots els meus mecanismes de percepció m'indiquen que no podem generar cap canvi des del congrés espanyol perquè allà hi manen i hi manaran ells, i això em fa pensar que tota l'energia i el temps que dipositem allà no el podrem dedicar a la política catalana, que és on sí que tenim marge per poder millorar i fer la independència. Potser des de Madrid se'n podrien treure alguns rèdits col·laterals, com ara deixar en evidència -un cop més...- les incapacitats dels partits catalans, però el simple fet de dirigir la mirada cap allà ja dóna bola a la mentalitat dependent que hem de superar per poder alliberar-nos. No surt a compte. Del desenvolupament de la política espanyola en podem treure tan poc que allò que guanyem per una banda sempre ho perdrem, multiplicat, per l'altra. 

 

Comentaris (13)
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CULER I CATALÀ EMPRENYAT ,, SI CULER EMPRENYAT PER QUE FA MOLTS ANYS QUE NO TENIN UNA CHAMPIONS QUE NO LA SABEN GUANYAR QUE NO ANIRA A VOTAR EL DIA 10 TAMBE ESTERE CANSAT PER ANAR A VOTAR JA JA Fa 2 mesos
GABRIEL RUFIAN , Diu ara esta ESTA CANSAT i no va a una entrevista a TV-3 Mira PUES JO ESTIC TAMBE CANSAT DE ANAR A VOTAR POLITICS GANDULS CON EL . Que Volem FER PRESIDENT A PEDRO SANCHES DEL P.S.O.E. =155 DE FRANC .Home aixis NO TORNARAN TAN FORTS Si estan bien debiles no tenen Força ja no per fer una entrevista a TV-3 JA JA JA
Votar és una eina Fa 2 mesos
Com l'abstenció es pot interpretar de mil maneres és un error abstenir-se. L'abstenció és com un vot a favor del guanyador (sigui PP o PSOE o VOX), vols això? Oi, que no? ... per tant, cal aprofitar cada oportunitat per manifestar l'opinió. Això sí, jo recomano l'abstenció als unionistes. Tu als indepes?
Toni2019 Fa 2 mesos
Ara per ara totes les eleccions són noves oportunitats per comptar-nos. Res més. I ja sabem que a Ñ no hi hem de fer pas res tret de, ara mateix, destorbar-los tant com poguem.
Narcís ( la fas bona amb aquest descobriment ! ) Fa 2 mesos
1. Nostre botxí cerca deixar-nos al marge àdhuc calumniant-nos d'allò més i .. tu dius d'autobandejar-nos tot facilitant-los la feina ? 2. Llavors a teatre / corts generals hi siguin només catalans (?!) de la colla de nostre violador ? i 3. I pel que fa al món romandre'ns com gairebé fantasmes o quelcom imaginari sinó desapareguts ? I en l'endemig .. mentrestant .. entretant .. què ? PD : ja sabem que no hi pintem res oficialment ( ' minoria catalana ' ) .. però almenys significar-hi o
Jordi (Català i Suís) Fa 2 mesos
Aquesta web està tenint atacs des d'ahir. Tinc dificultats per obrir-la malgrat que utilitzo diferents VPN. Ahir directe.cat i racó català eren fora d'accès. Els Espanyols ataquen !
anonim1714 Fa 2 mesos
Àstrid, sembla que encara no has entès que hi ha multitud de raons per les quals la gent no vota. I una és la falta d'alternatives vàlides que et permetinde no dependre de les polítiques de màrqueting que hi ha en aquests moments com a mantra. Com deia alguna vegada a una persona molt coneguda si et diuen que cal anar a votar acabes anant a la contra de tot per molestar l'altre. L'abstenció és una protesta, i com deia en Pedrolo cal protestar encara que no serveixi de res
Europeu Fa 2 mesos
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Escons_en_Blanc
Tot és TEATRE. Fa 2 mesos
La relació amb Espanya és de submissió, i des de sempre, és a dir des de fa segles, de Castella o Espanya no n'hem rebut mai res de bo. I, evidentment, això no canviarà. La meva motivació per votar és zero. Els canvis els hem de fer des d aquí. Madrid està massa lluny. A més,... realment ells decideixen quan són vàlids els vots dels catalans (ni la reforma de l'Estatut fou vàlida, ni el 21-D, ni les darreres europees, etc...)
David Fa 2 mesos
Jo crec, o creia, que la única opció mig decent era la cup, però veient els videos infantiloides de campanya i sentint com parlen dels "pobles d'Espanya" se me n han tret les ganes.
Jordi (Català i Suís) Fa 2 mesos
Escriu que al congrés hi manaran ells... Palesa la immadura situació dels Catalans, fins i tot els més lúcids com la Sra Bierge. "Ells" és evident que és un eufemisme per no dir "Espanyols" com "castellanoparlants" ho fou i ho és per no dir "Espanyols residents a CAT". Els Catalans som estranys,
Fat Boy Fa 2 mesos
Si no els pots guanyar, empata'ls. Ells tambe tenen contradiccions, i molt mes grans que nosaltres. Com que hi ha molt per robar cada banda de gansters esta mes disposada a tot per defensar el seu "turf". Desencadenem una altra Matança de Sant Valenti entre ells. Pero aixo no es fa assegut al sofa sino atiant-los els uns contra els altres. Com a les lluites de gossos que es el que son.
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CULER I CATALÀ EMPRENYAT ,, SI CULER EMPRENYAT PER QUE FA MOLTS ANYS QUE NO TENIN UNA CHAMPIONS QUE NO LA SABEN GUANYAR Fa 2 mesos
JO NO ANIRE A VOTAR EL 10-N , Ni tampoc la meva familia , molt facil .JA No tin Confiança en cap Politic ni partit politic ..Sabeu la tranquilitat que dona no anar a Votar .Tots diuen m entires EN CAMPANYA Diuen una cosa i despres en fan unaltra de diferent ENCARA RECORDU E.R.C. y JXCAT Ban dir no se junterien amb els del 155 i va ser lo primer que ban fer JUDAS .
ganxó Fa 2 mesos
Company, pots estar tant emprenyat com vulguis i fins hi tot ho entenc pero: Pero sóc dels que crec que els hem de fotra amb les seves mateixes armes. Solució, anar a votar i donar l'oportunitat als nostre partits d'ajuntar-se i per collons fer-los-hi falta per governar. O aixó o a tornar-hi, a veure fins quan aguantarien la xul·leria d'ignorar-nos
Espectador Fa 2 mesos
Si Catalunya volgués ser realment independent , ja ho sería .
Jmuc Fa 2 mesos
Defineix-me que entens per Catalunya,i despres parlem.
OSTRAS Fa 2 mesos
UN ALTRA BERNAT DEDEU