9N: quina xifra de votants seria un èxit?

"La meva travessa és que les paperetes amb les creuetes al Sí-Sí rondaran la xifra de 2,5 milions"

Ara que ja tenim (per fi) definit què es farà el Nou 9N és moment per plantejar-se què se suposa que ha de passar per considerar aquesta jornada com un èxit des del punt de vista dels organitzadors. La gent que està cridada a votar (hipotètic cens) és de 5,4 milions de persones segons va explicar la vicepresidenta Joana Ortega. És a dir, aproximadament 100.000 persones més que les últimes eleccions europees de fa 5 mesos. Això és així perquè cal afegir a aquell univers de votants els joves de 16 a 18 any i els estrangers. La xifra sembla rebaixada tenint en compte que hi ha gairebé un milió d'estrangers a Catalunya però la donarem per bona per fer aquest exercici de política-ficció. Dit això, i fent un repàs als resultats en les darreres quatre convocatòries electorals des del 2011, veiem que els comicis que més gent han portat a les urnes són les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012 (3,6 milions de catalans) i les de les Corts Generals del 2011 (3,5 milions). Ni les municipals del 2011 (2,9 milions) ni les europees del 2014 (2,5 milions) van assolir la xifra dels 3 milions de votants. O sigui, vista la participació en les convocatòries "oficials" dels darrers quatre anys, podem concloure que la forquilla de votants en unes eleccions "normals" va dels 2,5 als 3,6 milions de catalans.

Ara anem a veure quin ha estat el comportament dels electors a Catalunya respecte els partits que donen suport a la consulta. Per facilitar l'anàlisi considero que, tot i les esquerdes a la porcellana, aquestes formacions són CiU, ERC, ICV-EUiA i les CUP. A les municipals del 2011 la suma dels vots a aquestes quatre forces a tot el territori català va ser de poc més de 1,3 milions. Al Congreso i el Senado (sense les CUP) van aconseguir 1,5 milions de vots i a les europees (també sense les CUP) 1,5. El millor resultat, doncs el van obtenir l'any 2012 a les eleccions al Parlament de Catalunya amb 2,1 milions de suports del total de 3,6 milions de votants.

En altres paraules aconseguir 2 milions de vots el proper 9N seria, si fa no fa, igualar els resultats de fa dos anys tenint en compte que els partits que donen suport a la consulta continuen sent els mateixos. Ara bé, si el resultat és 2 milions de paperetes amb Sí-Sí sabrem que aquest 2 milions de catalans no només donen suport al dret a decidir sinó que volen fer les maletes i abandonar Espanya. El que vull dir, des del meu humil punt de vista, és que la xifra a partir de la qual es pot mesurar l'èxit són aquest 2 milions. Això malgrat les facilitats per votar no seran les mateixes d'unes eleccions ordinàries.
  
A més, la xifra de dos milions tindria indirectament una altra lectura. L'últim referèndum (legal i normal) celebrat a Catalunya va ser el de l'Estatut del 2006. El cens no era gaire diferent: 5,3 milions d'electors. El resultat va ser d'1,9 milions de vots a favor del text (tot i la campanya pel no tant d'ERC com de les CUP). Així doncs recollir de les urnes de cartró 2 milions o més de Sí-Sí seria la prova que la majoria de catalans s'han passat ja la pantalla de l'Estatut i volen, encara amb més força, la independència. I tot això sense oblidar que el primer assaig van ser les consultes populars del 2009 i el 2010 que en total van recollir 0,8 milions de vots a favor de la ruptura amb l'Estat espanyol.

Ja per acabar, i perdoneu el mareig de dades i xifres, em vull atrevir a fer un pronòstic. Des de l'última votació a les eleccions europees l'ambient s'ha crispat encara més. Ha tornat a haver-hi una manifestació massiva (diuen 1,8 milions). El Tribunal Constitucional i el govern espanyol continuen ser màquines de fabricar independentistes. I, de fet, el 9N tothom sap que no és la votació definitiva i, per tant, no hi ha res a perdre. Així que la meva travessa és que les paperetes amb les creuetes al Sí-Sí rondaran la xifra de 2,5 milions. Qui s'hi juga un esmorzar?

 
 

Comentaris