2015

"Els trets físics d'una persona no indiquen les llengües que coneix. I el fet que algú se'ns adreci en una altra llengua tampoc no vol dir que no entengui el català"

Aquest any 2015 promet emocions fortes. Desgraciadament, l'hem començat amb la mala notícia de l'assassinat dels periodistes del Charlie Hebdo. Una mostra sagnant i cruel més del que pot fer la intolerància a la diversitat, la voluntat d'imposició d'unes idees o unes creences. D'aquest xarop, els catalans n'hem tastat prou i massa al llarg de la nostra història. I ara que ens trobem a l'inici d'un nou any, un any que pot ser crucial per al nostre futur col·lectiu, des de la Plataforma per la Llengua ens plantegem una llista de bons propòsits pel català, que compartim amb tots vosaltres amb el desig que ens ajudeu a complir-los.

  1. Tenim el dret d'usar el català en tots els àmbits de la nostra vida: a les botigues, a l'escola, a la feina, amb els amics, al Registre Civil...
  2. El català és també la llengua pròpia dels valencians, dels mallorquins, dels menorquins, dels eivissencs, dels rossellonesos, dels andorrans, dels fragatins, dels algueresos... No ho oblidem quan visitem els Països Catalans!
  3. Els trets físics d'una persona no indiquen les llengües que coneix. I el fet que algú se'ns adreci en una altra llengua tampoc no vol dir que no entengui el català.
  4. Les queixes i reclamacions serveixen per millorar els productes i els serveis. L'ús del català és un element de qualitat i un senyal de respecte a la nostra llengua; podem demanar-ne l'ús, estem col·laborant a fer un món millor.
  5. Si un llibre, o una pel·lícula, són en català i en una altra llengua, optar pel català n'assegura la competitivitat i la permanència... i ens fa sentir més còmodes!, al capdavall és la nostra llengua.
  6. La fermesa no és incompatible amb el somriure. Podem reclamar els nostres drets, podem defensar el que és nostre, podem ajudar a fer créixer el nombre de catalanoparlants sense ofendre ningú. Conèixer una llengua no exclou de saber-ne d'altres, estimar una cultura no vol dir renunciar a d'altres.
  7. Sapiguem ser agraïts i reconèixer els nostres "herois", les persones que dia a dia ens ensenyen a viure i conèixer millor la nostra cultura. Una bona manera de fer-ho la teniu ara votant algun dels finalistes dels premis Martí Gasull que promou la Plataforma. Albert Jané (l'ànima del Cavall Fort), Cerveses Moritz (l'empresa compromesa amb el país) i Escola Valenciana (la lluita per la cultura contra la intolerància) han estat els escollits, però podrien haver estat tants d'altres!
A banda dels grans reptes que el nostre petit país té per endavant en els propers mesos, el dia a dia de les persones que el conformem es configura en petits gestos quotidians, que són, sovint, tant importants com les accions multitudinàries. Sentim-nos orgullosos de la nostra llengua mil·lenària, musical i pròpia! Fem-la gran, útil, moderna, versàtil, eficient!

Comptat i debatut, és molt senzill: tenim una llengua. Usem-la!

Mireia Plana i Franch

Plataforma per la Llengua

 
 

Comentaris