El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
2015: Perspectiva tecnològica en clau de país
  • CA

Encetem nou any. Esperem que sigui profitós i exitós per a tots i totes. Dins d’aquest context d’any nou i des d’una òptica tecnològica i d’innovació, voldria palesar quina és la perspectiva, quins són els reptes que ens deparen, que haurem d’abordar aquest nou any 2015, en clau de país.

Primer: El Mobile World Congress (MWC). Aquest congrés i la capitalitat que Barcelona posseeix pel que fa a l’àmbit de la telefonia i la tecnologia associada al món de la mobilitat és un esdeveniment que situa Barcelona com una referència en tot aquest sector tecnològic. Com cada any, la celebració del MWC és crucial per a la capital catalana. Ho estem fent bé, però no podem baixar la guàrdia. Cal continuar per aquest camí i refermar-nos-hi. Enguany tenim una nova oportunitat i cal estar a l’alçada. Hem d’esdevenir un referent de la mobilitat amb tots els ets i uts.

Segon: El procés de desenvolupament de les ciutats pel que fa al concepte “Smart City”. I hi afegiria també l’internet de les coses. El 2014 ha estat un any d’apuntalament tecnològic en relació a les ciutats intel.ligents. Cal continuar en aquesta direcció. Cal començar a fer visible el concepte “smart” a les nostres ciutats. Marcar l’estratègia, prioritzar els diferents aspectes i fer realitat els més clars i senzills.

Tercer: Les infraestructures tecnològiques són bàsiques si volem aportar tota la potencialitat de la tecnologia al dia a dia d’empreses i ciutadans. Per tant, potenciar i estendre, de la manera més ràpida possible, el 4G a la telefonia mòbil del país i continuar fibrejant el país per tal d’arribar arreu és quelcom fonamental, cabdal i necessari.

Quart: El 2014 hem vist el naixement d’una nova operadora de telefonia a Catalunya. Parlem és una companyia que ofereix serveis de telecomunicacions, de telefonia i que en el seu ADN hi ha clarament identificat el seu compromís amb el país i la nostra llengua. Hem d’estar amatents a la seva evolució en el mercat català aquest 2015.

Cinquè: La potenciació de l’emprenedoria i de la recerca a Catalunya. Si volem ésser un país capdavanter, amb oportunitats i futur, cal posar fàcil als emprenedors el tirar endavant els seus projectes i idees. Alhora que cal dotar de més recursos la recerca científica i potenciar al màxim els diferents centres tecnològics i científics del país. S’està fent, però cal anar més enllà, ja que en aquests aspectes, ens hi juguem les garrofes.

Sisè: La tecnologia com a catalitzador, com a palanca imprescindible que ha de contribuir a què tots els sectors productius del país vagin a més i donin creixement a l’economia catalana. La tecnologia aplicada a la indústria i a l’empresa en general és sinònim de més competitivitat i de més productivitat per a les empreses que aposten, d’una manera clara i decidida, per ella. Cal que les nostres institucions i sectors privats ho tinguin ben clar i treballin amb aquest objectiu.

Setè: La tecnologia ha estat i ha de continuar essent aquest 2015 i els anys que han de venir una eina, un instrument cabdal per a aquesta societat, per a les seves empreses i per a la seva gent. Un dels exemples que vull esmentar és el “whatsapp”. Una aplicació, una eina tecnològica que ens està canviant els nostres hàbits de comunicació. Un instrument que, des d’una perspectiva positiva i constructiva, ens està ajudant a interactuar, a posar-nos en contacte els uns amb els altres, d’una altra manera. I que, de ben segur, aquest 2015 tindrem noves sorpreses en aquest aspecte de les “apps”.

Vuitè: La seguretat informàtica. Des de l’episodi del 9N, tots som molt més conscients de la rellevància i importància de la seguretat en el món d’internet i la tecnologia. Però, a banda de finalitats polítiques, els atacs que es produeixen a la xarxa tenen altres objectius: robatori d’informació, dades confidencials, bancàries… Ho sabem, doncs toca protegir-nos-en. I, en aquesta tessitura, la consciència però també les solucions de seguretat proporcionades per les empreses del país que s’hi dediquen (recolzades per productes i serveis de les grans multinacionals) són cabdals. A més més de ser un estímul per al creixement i potenciació de la indústria tecnològica.

Novè: El desenvolupament de la Hisenda pròpia. Un ens que permeti la gestió dels nostres impostos, d’una manera eficient, organitzada i eficaç. Hem de crear-la i esdevenir un model. En aquest gran projecte, la tecnologia, els sistemes informàtics emprats han de ser el pal de paller, la columna vertebral de l’Agència Tributària Catalana.

En el meu parer, aquest són els principals reptes de l’any que acabem de començar. M’hi torno a refermar. Ens hi hem d’arremangar. Cal treballar-hi. Però no voldria finalitzar, sense fer referència a una dada que cal canviar de totes, totes. Darrerament, hem sabut que les distraccions al volant provocades per l’ús del mòbil són la causa de la majoria d’accidents mortals. Desitjo que siguem capaços de revertir-ho i que els mòbils siguin notícia per altres prestacions i funcionalitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa