El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
’12 anys d’esclavitud’: Els terrors de la injustícia institucionalitzada
  • CA
L’any 1853, el novaiorquès i violinista de color Solomon Northup publicava un llibre on relatava el descens als inferns que havia viscut durant els seus dotze anys com a esclau, després de ser enganyat, segrestat i venut malgrat la seva condició d’home lliure. En un instant, va ser separat de la seva dona i els seus fills (als quals ni tan sols va poder avisar) i, sota el nou nom de Plat, va passar a ser tractat dia a  dia com una simple mercaderia, sotmès a la tirania i la crueltat dels seus opressors. 
 
La veu de Solomon Northup, que es convertí en èxit de vendes en el seu moment per passar ràpidament a l’oblit, és ara ressuscitada amb molta força pel cineasta britànic que, tot i compartir nom i cognom amb una de  les llegendes de la interpretació nord-americana, es distingeix amb potència pel seu talent com a narrador audiovisual. El tercer llargmetratge de Steve McQueen (“Hunger”,”Shame”) és un compromès i complert retrat dels horrors que l’ésser humà és capaç de perpetrar quan troba el recolzament institucional per la intolerància, el racisme i l’opressió.
 
Conduït per la impressionant interpretació del també britànic Chiwetel Ejiofor, aquest acurat i dolorós viatge als racons més foscos de les dinàmiques esclavistes compta amb un repartiment excepcional, en el que destaca el ja habitual de McQueen, Michael Fassbender, a la pell de l’atormentat i violent amo de Solomon. 
 
“12 años de esclavitud” és un brillant melodrama que, sense estalviar a l’espectador els moments més crus de la història que narra, s’endinsa en la lluita per la supervivència davant les més dures adversitats mentre  alerta sobre els terrors de la injustícia legalitzada. Que no torni a passar.
 
12 anys d’esclavitud
Títol original: “12 years a slave”
EUA-Regne Unit, 2013. 
Direcció: Steve McQueen.
Guió: John Ridley (basat en l’autobiografia de Solomon Northup). 
Intèrprets: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyongo, Sarah Paulson, Brad Pitt.
Durada: 134  minuts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa