El detonador del règim

"En aquests moments ERC té al seu abast el detonador del règim"

Unes terceres eleccions farien saltar pels aires els fusibles del sistema, amb conseqüències imprevisibles i una crisi política sense precedents. Això i una escalada de la tensió a Catalunya que, probablement, encara impulsaria més el suport a l'extrema dreta i castigaria el bipartidisme clàssic. Dit més clar, en aquests moments ERC té al seu abast el detonador del règim. Pedro Sánchez no està en condicions d'exigir un suport acrític a un partit que té el president a la presó i la secretària general a l'exili i que ja ha pagat un peatge electoral per la simple -i no corresposta- predisposició a estendre la mà.

És més, és possible que l'estructura institucional de Madrid estigui just en l'instant precedent a una tempesta judicial amb origen a Europa. Si això passa, s'acosten un seguit de derrotes judicials que posaran en crisi la credibilitat exterior del poder judicial espanyol i la del règim polític en el seu conjunt. Aquesta inestabilització, combinada amb la impossibilitat -per tercera vegada!- de formar una majoria de govern i la crisi política a Catalunya, pot fer que l'Estat espanyol es vagi arraconant dins del context europeu, més encara del que ja ho està.

 

Tot això fa que la posició del PSOE sigui molt més feble que fa uns mesos. ERC -com també JxCat i la CUP- té un mandat clar i explícit per part del seu electorat i, per primer cop, alguns actius en una negociació. Però aquesta capacitat de pressió s'ha de combinar amb l'excepcionalitat positiva que significa el govern espanyol amb més predisposició a escoltar d'entre totes les fórmules que es puguin imaginar. Prudència amb el detonador i fermesa en la negociació, la combinació més difícil en política.

 

 

Comentaris