Espanya se la torna a jugar

"El 2 de juliol la pilota del conflicte català serà una altra vegada a la teulada europea per voluntat de Madrid"

Espanya es precipita cap a un nou capítol de degradació democràtica. Aquest dimarts 2 de juliol, Oriol Junqueras no podrà ocupar el seu escó en la sessió plenària del Parlament europeu a Estrasburg perquè la justícia espanyola ha invalidat el resultat de les urnes, vulnerant la seva Constitució i anul·lant els drets polítics d’un pres preventiu. Puigdemont i Comin intentaran ser-hi, si no se’ls veta l’accés com si de delinqüents es tractés, però els seus legítims escons tampoc no duran el seu nom. La raó? No haver promès o jurat la Constitució espanyola de forma presencial a Madrid, com si per representar ciutadans europeus fos necessari sotmetre’s al règim del 78. Quan dimarts els tres eurodiputats catalans no puguin prendre possessió, Espanya haurà contribuït una mica més a la internacionalització de la causa catalana.

Perquè la pilota serà a la teulada europea per voluntat de Madrid. En primera instància és l’Europarlament qui ha de pronunciar-se sobre si respecta les urnes o si cedeix a les pressions dels eurodiputats espanyols perquè es negui la legitimitat i la immunitat a Puigdemont, Comin i Junqueras. La diplomàcia espanyola i els seus soldats al Parlament europeu tindran feina a justificar que tres persones que s’han presentat a les eleccions amb el vistiplau espanyol ara no poden exercir la representació de dos milions de ciutadans europeus.

 

I un segon focus d’atenció. Puigdemont i Comin trepitjaran territori francès, teòric aliat d’Espanya –com teòric aliat era Alemanya-. El Tribunal Suprem podria demanar una tercera euro-ordre amb l’esperança de detenir-los i portar-los a Madrid. Puigdemont és el trofeu de caça major, però el risc d’aquesta operació és alt: França s’avindrà a detenir-los quan és molt probable que el TJUE determini que tenen immunitat? I si la justícia francesa conclogués, com l’alemanya, que no hi ha delicte de rebel·lió? Ara bé, no actuar també té riscos per al règim: si Puigdemont i Comin passegen lliurement per l’Estat francès, i encara més, aconsegueixen entrar al Parlament europeu, l’Espanya de l’ ‘A por ellos’ sortirà en tromba.

El poder madrileny ha de calibrar molt bé quins moviments fa. Es juga un pessic més de la ja degradada democràcia espanyola, però alhora el nacionalisme més rabiós, ara molt ben representat al Congrés, no tolerarà cap humiliació.

 

Comentaris (10)
Ramon Fa 6 mesos
El mal que li ha fet ERC a Catalunya és incommensurable. I ara a sobre tenen la santíssima barra de fer com que el camí seguit va ser cosa d'altres.
esclau pària Fa 6 mesos
Experts europeus veuen ‘inèdita i intrigant’ la batalla pels escons de Puigdemont, Comín i Junqueras Creuen que, si el cas arriba al TJUE, es qüestionarà si el dret de representació política preval sobre els requisits imposats per Espanya experts europeus puigdemont comin junqueras Les defenses d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín són a un pas de recórrer al Tribunal General i el de Justícia de la UE. Experts en dret europeu consultats per l’agència ACN coincid
Tajani 2 Fa 6 mesos
Convé llegir l'article del Barbeta d'avui. La trobada a Madrid del president del TSJE amb la cupula judicial espanyola no augura res bo. Pesarà mes la ideologia que la llei? Europa està al caire de l'abisme.
No seria optimista Fa 6 mesos
Els espanyols accepten portar el cas a Europa perque ho tenen lligat i pactat. O us penseu que els jutges europeus no es trien per un pacte entre estats? La UE és i ha estat des del començament còmplice dels espanyols. Quan abans ho entenguem, millor.
Manu Fa 6 mesos
Espanya país dictador mafiós represor i lladre hem de marxar lo mes rapit possible
arfonzo Fa 6 mesos
cal pensar en l'escenari turc, la UE permet i tolera la vulneració dels drets civils a Turquia , proper candidat en la UE , ¿ perquè no també a Espanya?
pragmatisme Fa 6 mesos
El que va fer Catalunya en el passat ja està passat. El que tenim clar que fem, farem i hem de fer és no parar de denunciar dels incompliments Ñols. Exigir que una democràcia plena governi Europa i Catalunya. Si Ñ vol seguir amb el franquisme, que no compti alb els catalans.
Arnau Fa 6 mesos
Aquesta catalibana confon inmunitat amb impunitat. Es pensa que el cop d'Estat del dies 6 i 7 de sept i l'1 Oct ha de surtir de franc i que el "valent" fugitiu de Waterloo que deia "No tinc por" i va sortir per cames en un maleter pot fer el que vulgui sense conseqüències. Ara, els propagandistes més descarats i ensabonats €€€ del "vivales" i la seva colla d'extremistes disbauxats ens prenen per rucs. Bé, fa temps. Lazis, ho teniu a tocar!!! jeje
TSSO Fa 6 mesos
Arnau, maco, el MHP Puigdemont va poder marxar tranquil·lament perquè NINGÚ el cercava ni el perseguia. A la villa i corte estaven de cap de setmana., i ja se sap... Van començar a treballar el dilluns següent. Però de totes maneres sempre us quedarà Schleswig-Holstein
Miquel Fa 6 mesos
Et dius Arnau? O Paco el franquista?
UNIONISME ANNEXIONISTA ESPANYOL=AUTORITARISME, TOTALITARISME I REPRESSIÓ CONTRA CATALUNYA Fa 6 mesos
Fot gràcia sentir-se acusat de "colpista" per part de la gent que defensa la unitat de la pàtria espanyola per mitjà de la força i la repressió brutal. Els que volem una Catalunya lliure hem d'aguantar lliçons en relació a legalitats i moralitats espanyoles quan ells saben perfectament que van "incorporar" el Principat de Catalunya "por el justo (sic) derecho de conquista". I la llei vigent a Catalunya en aquell moment (1716)? Doncs, la Corona Hispànica la va tirar a les escomberies i va
No siguis tan modest @Espectador Fa 6 mesos
Fa molt més temps que els catalans porten les calces pels turmells. Des de 1285 hi va haver lloctinents dels Reis d'Aragó a Catalunya i des de 1521, amb Carles I, virreis espanyols. I on hi ha lloctinent real o virrei no mana mariner.
Espectador Fa 6 mesos
Els catalans son pacífics i acceptaran tot el que es decideixi a Madrid , fa 300 anys que ho fan i els europeus ho saben .