Allà hi ha Vox, però aquí hi ha un Tsunami

"Ni JxCat, ni ERC, ni la CUP no poden acceptar obrir unes converses orientades a la simple desmobilització de l'independentisme"

Segons el seu decàleg fundacional, el nou govern de coalició PSOE-Podemos es proposa "garantir la convivència" a Catalunya i fer-ho "sempre dins de la Constitució". Dues afirmacions que operen estrictament dins del marc conceptual de l'unionisme, que considera que són els independentistes els que han trencat la convivència ciutadana pel fet de plantejar els seus objectius polítics i, en la mateixa línia, que la Constitució del 78 -la seva referència per configurar una autonomia graciable- és un marc jurídic i polític que, com s'ha comprovat, serveix per convertir en delinqüents els polítics que intenten superar-la.

Ni JxCat, ni ERC, ni la CUP no poden acceptar obrir unes converses orientades a la simple desmobilització de l'independentisme i, de fet, ni tan sols tenen la capacitat de retornar les demandes polítiques de les seves bases socials a l'interior de la Constitució espanyola. La base del conflicte és, precisament, que en la interpretació que fan tant les institucions espanyoles com els partits dinàstics de l'engranatge legal no hi cap res que pugui anar un mil·límetre més enllà de la sentència del Tribunal Constitucional contra aquell Estatut dissortat.

 

Davant d'això, no costa gaire de preveure que aviat s'activarà el "si tu no hi vas, ells tornen", del PSC més clàssic. A ERC se li demanarà, un cop més, suport gratuït substentat en la simple existència de Vox, una maniobra repetida una i mil vegades. Però aquesta vegada la gran capacitat mobilització social i la distorsió que generen les noves estratègies són un actiu de pes en qualsevol mesa de negociació. Allà amenaçaran amb Vox, però és que aquí hi ha un Tsunami.

 

Comentaris