Vox ha destapat el geni falangista

"La sentència del Tribunal de Luxemburg -que culmina, de moment, un seguit de fracassos de la justícia espanyola- ha impulsat un antieuropeisme efervescent"

El principal actiu de Vox és la capacitat de traccionar el sistema espanyol de partits en base a un nacionalisme espanyol connectat directament amb l'herència ideològica de Falange. El nacionalcatolicisme és una ideologia ben viva en el substrat popular espanyol, amarat de reacció antiliberal, profunda desconfiança respecte a França i Europa, supremacisme intens en relació als veïns del Magreb i, sobretot, una gran agressivitat contra el catalanisme, considerat el principal enemic del seu projecte d'estat unitari i monolingüe. Aquestes idees-força, molt emocionals, són la base del nacionalisme espanyol i intensifiquen la seva influència en funció del context polític.

En aquest sentit, la sentència del Tribunal de Luxemburg -que culmina, de moment, un seguit de fracassos de la justícia espanyola- ha impulsat un antieuropeisme efervescent, que considera que Espanya està essent menystinguda per les grans potències europees, al seu entendre responsables històriques de la llegenda negra espanyola i envejoses respecte al record de l'imperi on no es ponia mai el sol. Aquest antiestrangerisme lliga amb la tradició autoritària de la dreta espanyola, concretada en les dictadures del segle XX i mai no corregida (ni molt menys combatuda) per l'oposició democràtica que va pactar amb el tardofranquisme.

 

Vox ha destapat l'ampolla del geni antieuropeu; el que s'enfronta a la conspiració antiespanyola allà on sigui, el que combat els mestres catalans i els jutges belgues... En definitiva, el que va guanyar la Guerra Civil. La diferència, fonamental, és que ara ja no hi són ni Hitler ni Mussolini per ajudar-los.

 

Comentaris (7)
Carabassa Fa 1 mes
Tenen a Trump
Jordi (Català i Suís) Fa 1 mes
La sagesse dit qu'on devrait avoir du recul pour analyser les situations. Habiter loin de la puanteur espagnole donne ce recul. Les Catalans sont écrasés depuis longtemps par une nation de crapules avec un penchant très fort pour le mensonge, la fourberie, la violence et l’arrogance. C’est un cancer qui est déjà présent dans le pays par voie de colonisation et occupation.
Auteli 1 Fa 1 mes
I ara un general retirat de 4**** , un tal Coll , de Vox a Palma , vol que investiguin Chanches per crim de traició . Aquests “estrellats” i d’altres son els que el 78 s’haurien d’haver fet passar la maroma, una transició com cal i no el que es va fer RES DE RES . Marxem i depressa .
Exiliado Fa 1 mes
Sois losúnicos que apesar de los pesares, podeis levantar la voz. Aquí sentimos Cataluña en la intimidad, rodeados de fascistas españoles.
Jordi (Català i Suís) Fa 1 mes
Per curiositat he llegit articles d'opinió al periodico.cat. Emma Riverola, Anna Cristeto. No m'ho podia pas creure. Acusant les víctimes exiliades de no haver donat la cara i protestant perquè en Jonqueras és a la presó i no pas les altres víctimes! Quines perverses ! Recordeu llurs noms ! Caldrà fer molta neteja.
Jordi (Català i Suís) Fa 1 mes
No cal pas que els Espanyols destapin el "geni falangista". En Serra i Moret ja deia fa molts anys que eren una "empresa de Cretins i una reserva de Retardats i Pestilents". "Une sale race", que diem en francès. I en tenim una pila a CAT i al sud dels PPCC.
Bon cop de falç Fa 1 mes
La ultradreta rància i casposa, que quan viatjavam, veiem que existia a fora de Catalunya, però que formava part de la Espanya profunda i ens relliscava, ara la tenim dins de casa, perquè els polítics demòcrates no s'han vist amb cor de fermar-los curt, com a Alemanya per exemple...i els hi han donat veu i vot, quan haurien d'estar tots a la presó i aplicar-els-hi la llei antiterrorista...
Gerard de sarria Fa 1 mes
Res de nou. I ERC que vol salvari per quant temps? Serà un negociet pels autonomistes però un mal negoci, un mes, per la catalanitat.