Volem acollir. I desobeir?

"Desobeir per salvar vides humanes seria un exercici de sobirania i una manera de passar de la política del plany a la dels fets"

Organitzacions no governamentals com la barcelonina Open Arms continuen aquest estiu amb les seves tasques de rescat en aigües del Mediterrani de centenars de persones que es juguen la vida per arribar a Europa. La història és invariable des de fa alguns anys i tots els dits apunten cap als països de la Unió Europea (UE) per trobar una solució: milers de persones continuen morint intentant arribar a les costes dels països europeus a la recerca de felicitat i d’un futur millor, una recerca que en si mateixa és ja un dret humà innat i, per tant, impossible de negar-li a ningú.

Negar aquest dret només es pot fer des de l’abús i des d’una posició de superioritat material poc ètica. La solució al fenomen, en allò que ateny a la UE, hauria de passar per un acord entre els Estats membres del bloc. La manca de voluntat, però, sembla evident.

El que no sembla tant evident és si Europa podrà continuar per molt temps plegant-se de braços davant d’aquesta situació, deixant que la iniciativa, en negatiu, la prenguin personatges com Matteo Salvini que, al costat del discurs antiimmigratori de Donald Trump, és part del lideratge mundial d’un compendi d’ideologies extremes, cíniques i egoistes.

El febrer de 2017 milers de persones es van manifestar a Barcelona sota el lema Volem acollir. Al Parlament de Catalunya s’han aprovat mocions a favor d’habilitar corredors humanitaris per tal de poder salvar la vida a les persones rescatades del mar pels vaixells d’organitzacions no governamentals. Aquestes organitzacions privades no són les úniques que salven vides, també ho ha fa a l’Estat espanyol Salvament Marítim, una organització pública sobre la qual Vox ja ha reclamat que deixi de rescatar immigrants. Resulta xocant com l’extrema dreta atorga tant de valor a la defensa de la vida d’un embrió humà i en canvi és capaç de posicionar-se amb la més absoluta de les fredors i el càlcul més egoista davant la vida realment en perill d’homes i dones adults.

 

En consonància amb aquella manifestació que es va fer a Barcelona el 2017, el Govern català hauria d’explorar anar un pas més enllà per poder fer efectiu l’oferiment dels ports catalans perquè les embarcacions, com la que no ha pogut desembarcar ara a Malta i Itàlia, ho pugui fer sense cap problema a Catalunya. Aquell 2017 el Govern Puigdemont, en declaracions de l’aleshores consellera portaveu Neus Munté, va descartar desobeir per acollir refugiats perquè seria una actitud “irresponsable”, va dir. Munté ho argumentava afirmant que no es podia desobeir per oferir asil perquè cal assegurar que els refugiats tinguin "totes les garanties que quan arribin aquí” i mantinguin “intactes tots els seus drets". Aquest argument hauria de ser dos anys més tard revisable perquè hi continua havent vides en risc. Si hem desobeït per penjar un llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat, potser salvar un grapat de vides humanes justificaria qualsevol altre acte de desobediència. Seria exercici de la sobirania i una manera de passar de la política del plany a la dels fets. I el món, no hi ha dubte, ens miraria.

 

Comentaris (19)
Tomppa Fa 3 mesos
No volem acollir! Quin fàstic fan aquella gent, tant com la gent que van anar a sud i nord america etc.
Josep Fa 3 mesos
Senyor comentarista, si l'acte de desobediència implica la tripulació d'un vaixell que en haver desobeït pot quedar retinguda i deixar de salvar vides no sembla molt bona idea la seva; a no ser que ja ho hagi previst.
Josep Sierra Roca Fa 3 mesos
A la Direcció de "elMón": El vostro diari m'agrada molt, però... no puc entendre que, revisats alguns dels comentaris que rebeu en aquesta secció, decidiu publicar-los; son, a més d'insultants, xenófobs i clarament nazistes. Si "elMón" continua permetent aquesta disbauxa, no podré fer altra cosa que deixar de seguir-vos.
el mussol emprenyat Fa 3 mesos
per a alguns de vosaltres, tothom que us porti la contraria i expresi la seva opinió diferent a la vostra , es tracta de nazis,xenófobs,racistes,etc.etc. se us veu el llautó, nanos
Marc Fa 3 mesos
Ep, que ho diu el Josep eh, i qui avisa no és traïdor.
casper Fa 3 mesos
Que passa que només es pot opinar si estàs d'acord amb acollir? per això ja tenim tots els medis, per a fer tota aquesta mena de propaganda pro immigració
Otro grandísimo imbécil. Fa 3 mesos
Te llevas a los "acogidos" y a los MENAS a tu casa para que jueguen con tu mamá, tú esposa y tus hijas.
Andreuza Fa 3 mesos
No es tracta d'acollir, sinó de salvar vides.
Tomppa Fa 3 mesos
Has comprat propaganda comunista, no estant rescatant la gent sinó important la gent, no es lo mateix.
Gonzalo Fa 3 mesos
Tunez es un lugar seguro. Les ofrecieron puerto para desembarcar. Y se negaron. Que pasa, que si no vienen a europa los del open arms no cobran de las mafias?
Gabi Fa 3 mesos
Se cie sobeesé?: 1.- Bisao catala e currelo. Caro ero asesible. (Aniua e pagá a lah mafia po un mu peligroso biae ara sería po lo lega i sin peligro). 2.- Obligasio aprene catala n diținto nibe asigu la durasio lețansia. I Obligasió e sabe lo cen Cataluņa no ța premitió ence lo țe ne pai dorie. ... Ai ce se ralița. Se nitan imigrante nuna poblasio abieá. Currano traen ma benefisio ce gațo.
Ramon Fa 3 mesos
Qui realment vulgui que Catalunya "aculli" més encara, el millor que pot fer és fer-se catalanista, fer-se nacionalista català, fer-se independentista per raó nacional. Quant més catalanistes siguem, quant més nacionalistes, quant més independentistes, més "refugiats" ens enviarà Espanya.
artur del xúquer Fa 3 mesos
Mentre tingam portes/fronteres tancades, cal tornar-los a lloc d,eixida o intermedi per que no intenten vindre amb risc d,ofegar-se. Open arms amb boníssima intenció potser, el que fa es colabora amb la màfia, que cobren molts diners per pujar-los a un vaixell foradat i trucar al telefon d,open arms: "Son ací, a este punt, vingau a arreplegar-los". Aixó sí, el cinisme i maldat dels polítics de ponent i la oltra dels ectoplasmes queda retratat. La pregunta es: obrim la porta/fronteres?
Genari Fa 3 mesos
”Volem acollir". Com li passa a "vendetta", a mi també em sobra el plural. Hi ha la tirà de polítics i d'articulistes que sempre saben el que vol la gent. No els calen enquestes ni eleccions
I si abans de parlar pregunteu? Fa 3 mesos
I el referendum per saber si volem acollir? I si pregunteu a la gent abans de parlar en el seu nom? Ah no, no fos cas que la gent s hagi cansat de pagar el vostre bonisme estupid amb el seu esforç. Si a la immigracio legal i ordenada. No als bonsimes estupids i perillosos. Potser per bonistes europa no vol la republiqueta. Els posarieu en risc.
vendetta Fa 3 mesos
volem acollir???? segur???? ningú ens a preguntat, segur ke sortia ke no, cuans tents a casa teva?? perke no els porteu a els ports mes propers de libia??? Egipte, argelia tunez marroc?? perke????
Pitxolí Fa 3 mesos
«...milers de persones continuen morint intentant arribar a les costes dels països europeus a la recerca de felicitat i d’un futur millor, una recerca que [...] és ja un dret humà [...] impossible de negar-li a ningú». Això és "bonisme" pur. Molt discutible, el que diu. Perquè pot xocar amb els drets d'altres persones. Però si del que es tracta és de desobeir, tenim motius propis, basats en els nostres problemes com a nació, per a fer-ho. Però, ês clar, som tan...
Sergi Fa 3 mesos
La Generalitat no té capacitat per desobeir en aquest cas. Si un vaixell vingués a ports catalans sense autorització, la Guárdia Civil o l'armada espanyola li barrarien el pas. Sens perjudici de les responsabilitats penals y administratives corresponents.
Ramon Fa 3 mesos
Això que "volem acollir", exactament quan ha set, que ho hem dit?
el mussol emprenyat Fa 3 mesos
aquesta gent, sempre adueix que parlen en nom de tots, sempre des d'una pretesa superioritat moral que ells mateixos és donen. en el fons, són uns intransigents que no ademeten opinions contràries
Excelente definición de los indepes. Enhorabuena. Fa 3 mesos
"Aquesta gent, sempre adueix que parlen en nom de tots, sempre des d'una pretesa superioritat moral que ells mateixos és donen. en el fons, són uns intransigents que no ademeten opinions contràries"
Acogerlas en este pais sometido a una angustiosa dictadura fascista no sería ningun favor Fa 3 mesos
Sin duda los acogidos no podrían soportar ser testigos del atroz sufrimiento y la terrible explotación que padecen de los indepes en las garras de Españistán. Somos nosotros los que tendríamos que pedir que nos acojan. Europe, help us!!!
Narcís ( comentari 3 i darrer ) ( en l'endemig .. no hi ha prou persones deixades a sa sort ? ) Fa 3 mesos
. . . . . i què passa amb el munt de delinqüència com si no en tinguéssim prou d'importada veïna ? i què passa amb el munt de diners en despeses, sia socials, sia en funcionariat, sia en seguretat .. cauen del cel ? i què passa amb . . . . . . . . . . PD : de què hi viuen aquests vaixells tan benefactors, humanitaris, bons samaritans ells que els recullen, planten i se'n tornen a recollir i tornar a plantar ?
Narcís ( comentari 2 ) ( i què passa àdhuc amb molts de veïns així ben prop nostre ? ) Fa 3 mesos
. . . . . i què passa amb tant de malalt en llista d'espera àdhuc sense quiròfans ? i què passa amb tant ciutadà sense prestació sanitària-farmacèutica malgrat vanar-se'n d"' universal " ? i què passa amb tanta gent fumuda físicament o no autosuficient? i què passa amb no poca gent gran amb ingressos miserables o cap ? . . . . .
Narcís ( comentari 1 ) ( i què passa amb nostres compatriotes o no pas quan ho passen d'allò més malament ? ) Fa 3 mesos
I .. què passa amb el 24% al llindar de la pobresa? i amb els 500.000 i remitjó d'aturats ? i amb els que no reben ni desocupació ni subsidi ? i amb els treballadors explotats/ mal pagats ni per menjar? i amb les criatures patint conseqüències, llurs efectes? i amb . . . . .