El virus que (a Espanya) tot ho pot

"Està més que demostrat que aquest virus -empoderat pel govern espanyol- té propietats i poders que fins ara desconeixíem, perquè no s’ha comportat d’aquesta manera en cap altre país europeu"

Ja hem assolit el primer inoblidable mes i mig de confinament i d’Estat d’Alarma. I és un moment idoni per extreure’n puntuals conclusions sobre què ha suposat la ferotge crisi del coronavirus a Espanya (i a Catalunya). Hem assistit atònits a la contemplació d'un Estat que, en el poderós sotrac que suposa una pandèmia d’aquestes característiques, ha trobat l’excusa perfecta per recentralitzar sense miraments les competències i fer del nacionalisme -“Este virus lo venceremos unidos”- i la bandera espanyola l’element indispensable per fer front al virus. El nacionalisme espanyol, salvat pel coronavirus.

La Covid-19 ha estat redemptora també pel rei emèrit espanyol, Joan Carles I. Els escàndols financers del pare de Felip VI han quedat diluïts i esborrats a l’Estat. Per sort, no a altres països, com Suïssa, que investiga amb rigor tots els moviments econòmics de l’emèrit sense mèrit. Però a Espanya, els aplaudiments als sanitaris, els concerts als balcons i terrasses, i les pancartes “tot anirà bé”, serveixen perquè no se’n parli gaire del comissionista més ingent que ha tingut mai el Regne d’Espanya. I qui dia passa, any empeny. Doncs sí, la monarquia espanyola, convençuda que el virus amagarà la seva corrupció, ha estat -temporalment com a mínim- salvada pel coronavirus.

 

Les protestes independentistes, i socials i polítiques de qualsevol tipus, s’han vist inevitablement aturades pel coronavirus. Els drets dels presos polítics vulnerats, sense cap instància on poder recórrer (més enllà de l’europea o internacional, sempre lenta). I la llibertat d’expressió seriosament tocada després de les més que fundades sospites que el govern espanyol -amb la inestimable col·laboració de la benemèrita- investiga campanyes "susceptibles de provocar estrès social i desafecció a institucions del govern"Amb tot, l’Estat cofoi i, de nou, salvat pel coronavirus.

Així les coses, està més que demostrat que aquest virus -empoderat pel govern espanyol- té propietats i poders que fins ara desconeixíem, perquè no s’ha comportat d’aquesta manera en cap altre país europeu. La Covid-19 és el virus que, arribat a Espanya, tot ho pot. 

 

Comentaris