Un país militant dels drets humans

"Aquestes eleccions les costures ideològiques es poden veure esquinçades per una situació excepcional que evidentment supera qualsevol batalla ideològica"

Escollir el destinatari del vot és sempre una acció difícil per aquells que no han sucumbit al confort mental d’actuar estimulats per simple partidisme o per raons de sectarisme, allò que fa moure aquells que són tan fidels a unes sigles que potser ni tan sols són sensibles als canvis d’estratègia de l’organització i li poden arribar a concedir el privilegi de fer els viratges que convingui per guanyar la lliga.

Aquests comicis, però, poden representar l’entrada en crisi d’aquest comportament electoral que es basa en predileccions ideològiques i l’aposta per polítiques concretes, ja siguin progressistes o conservadores. Aquestes eleccions les costures ideològiques es poden veure esquinçades —com de fet ja s’ha vist— per una situació excepcional que evidentment supera qualsevol batalla ideològica.

En el terreny de l’independentisme es va pretendre articular aquesta promiscuïtat ideològica per raons d’excepció a través del projecte de la Crida Nacional que, ara per ara, ningú sap on queda. Aquest diumenge es posa en joc aquest factor al voltant de la llista del president a l’exili Carles Puigdemont, el líder de l’independentisme que aspira a obtenir el suport més transversal.

Probablement el que pot contribuir més al seu èxit és el fet de convertir la seva lluita en una causa inqüestionable com és la de la llibertat i la democràcia. Per això Junts per Catalunya ha tancat la campanya situant les seves idees força en el terreny de la universalitat, establint una connexió amb totes aquelles lluites al món que s’han considerat un motor de canvi i contra ningú s’hi oposa.

 

Triomfi o no la llista de Puigdemont, el que és ben clar és que aquesta campanya ja ha provocat transformacions mentals i, entre les més importants per al nostre país i la seva maduresa, és que s’ha situat la reflexió sobre llibertat i democràcia al centre del debat. I aquesta és una reflexió que mai estarà de més perquè ens converteix en un poble conscient i militant dels drets fonamentals per damunt de qualsevol sigla.

 

Comentaris