Trencament irreversible

“El trencament moral de molts catalans amb Espanya arran de l’1-O no es resoldrà amb un parell de reunions en una sala del Congrés dels Diputats”

Com a mínim tota una generació de catalans i catalanes quedarà marcada pel xoc emocional, polític, social i fins i tot cultural que ha sofert el país arran de l’1-O. La sentència que ha condemnat els líders independentistes a la presó i l’exili ha acabat de trencar del tot el primíssim fil que encara podia mantenir connectats dos milions de catalans i l’Estat espanyol. Un fil que va començar a esquinçar-se el 20-S amb l’assalt a les institucions catalanes per impedir el referèndum, però sobretot, en l’instant en què la policia espanyola va alçar les seves porres contra la nostra gent gran. Una imatge d’un impacte moral i emocional difícil de verbalitzar, però que va provocar en moltíssims catalans un trencament irreversible amb Espanya.

No eren cops de porra dels Mossos en una manifestació d’estudiants per dissoldre’ls, ni la BRIMO dispersant aficionats del Barça amb unes cerveses de més a Canaletes. Era un Estat autoritari agredint població civil indefensa que protegia unes urnes. Hi havia nens i gent jove, però també dones i homes que havien viscut una guerra i havien estat víctimes de la repressió del franquisme, i que ara es plantaven amb el seu cos davant de les escoles per defensar el futur dels seus fills i els seus néts davant d’un Estat pretesament democràtic.

 

És aquest trencament moral el que dificulta enormement que l’independentisme institucional pugui explicar a la seva gent al carrer un acord amb el PSOE que no passi per refer tot allò que l’Estat ha trencat a Catalunya. Presos polítics, exiliats, repressió permanent al carrer i als jutjats, menyspreu, espoli fiscal... Tot això no es resoldrà amb un parell de reunions en una sala del Congrés dels Diputats, és obvi, però el suport al PSOE només es podrà justificar amb un full de ruta que marqui molt clarament com els catalans decidiran el seu futur. Si no hi ha un pacte a l’escocesa en un termini raonable de temps, haurà estat una nova enredada.

 

Comentaris (15)
Dolirs Fa 1 mes
Serà una enredada, em conec una mica massa als espanyols ... tenen un mal perdre !
REFLEXIU Fa 1 mes
Totalment d'acord, espanya m'ha expulsat definitivament, gràcies.
Doctor Strangelove Fa 1 mes
Senyora, a quina mena de planeta viu vostè? A Ganímedes, com l'amic d'en Carlos Jesús? Ni els pares hem de defensar el futur dels nostres fills, ni els vells els dels seus néts, com molt bé va dir el doctor Xavier "Pennywise" Sala i Martin, el millor que li podem donar als nostres fills és una bona educació per a que ells es construeixin els seu futur, no hem de ser pas nosaltres que ho faci. El que hem de fer és millorar la lamentable educació pública que tenim a Catalunya, però és
CAT Fa 1 mes
Espanya ha estat una farsa desde sempre Catalunya ha estat fora mai a dins. O creieu que al 1700 van demanar amablement als ciutadans si volien formar part de castella?? Ens han enganyat i ho hem d’arreglar amb urgència.
JordiP Fa 1 mes
En una cosa té la Gemma tota la raó. Els que vam nàixer just acabada la guerra (juliol 1939, en el meu cas) no vam viure la repressió dels primers anys però ens la van explicar. De la meva família més propera es van haver d'exiliar quatre persones, tot i que no eren "horda roja": dos oncles que van passar per "El Pertús" amb les seves unitats de l'exèrcit republicà, una tieta que, per la seva professió i el seu republicanisme, corria perill mortal, i el seu pare, el meu avi, que no li
JordiP Fa 1 mes
SEGUEIX: no li va permetre marxar sola. Tres d'ells van morir a l'exili i un dels oncles va tornar de Sant Cyprien en creure l'enganyifa franquista de "qui tingui les mans netes no tindrà responsabilitat". Va ser depurat, ma haver de fer la mili i va morir a mans d'un conegut pinxo falangista. Es va suposar que va ser una execució "secreta": diuen que colaborava amb el Socors Roig Internacional i el seu assassí va sortir al carrer en molt poc temps. Quan vaig veure els robocops atonyinant bru
Xavier Fa 1 mes
Som i serem.......
..... Fa 1 mes
.... espanyols.
Espanya és feixisme i repressió Fa 1 mes
Qualsevol promesa que ens pugui fer eSSpanya és paper mullat, no la compliran mai, els seus tribunals polítics la ribotaran (passaran pel ribot), la faran dormir 100 anys o la bloquejaran, a sobre d'enemics, falsos!!
No t'ho creus ni tu, Gemma Fa 1 mes
Com agitprop l'article és convencional. Impossible de prendre seriosament i només apte per a adeptes a el règim de l'olla i adoctrinats.
jo Fa 1 mes
Manquen ous i sobren excuses. Que collons hem d esperar mes.
Moralment Fa 1 mes
Catalunya té la obligació de desestabilitzar ñ.
Bon cop de falç Fa 1 mes
Les imatges que varen veure els nostres joves de la repressió, no la oblidaran, és per això que dintre d'uns anys, quan aquests joves puguin votar, l'estat espanyol ho tindrà més difícil que ara, cada any ho serà una mica més, i encara que ells tenen la força bruta, ja sabem l'història de David i Goliat..
Josep Fa 1 mes
Totalment d'acord; penso el mateix. Aquesta merda de Constitució postfranquista té data de caducitat. Decidírem, serem lliures.
Arxi Fa 1 mes
El vincle amb Espanya (si mai n'hi ha hagut), s'ha trencat per sempre, ja no hi ha marxa enrere, podem tarda més O menys... però això depèn una mica de nosaltres..dels pals a les rodes que els hi posem i de plantar cara fins a conseguir els nostres anhels..
Yo lloro, tu lloras, él llora... Fa 1 mes
... ergo los tres somos indepres.
Pep Fa 1 mes
Els fins ara,anomenats catalans, besen els antics cànons(calla,adopta i simbolitza) ,llavorns,ingenus. Veurem la nova fornada de catalans si ens treuen d'aquest infern .
Francesc Fa 1 mes
Ni oblit ni perdó , està clar. Si tinguessin dignitat no es reunirian, pero son polítics. Només volem Independència. Una generació quants anys son?