Sis mesos de tirania vírica

"La pandèmia de la covid-19 és un cop contra l’arrogància de l’espècie humana i contra la creença de domini gairebé absolut de la natura"

Després de mig any de coronavirus, Catalunya, com la resta de països, viu el futur amb una incertesa absoluta. Si fa sis mesos aquesta experiència que vivim no passava pel cap a ningú, què no podria passar més endavant que encara no siguem capaços d’imaginar? La pandèmia de la covid-19 és un cop contra l’arrogància de l’espècie humana i la creença de domini gairebé absolut de la natura. El coronavirus s’ha convertit en tan sols sis mesos en el règim més despòtic que es pot imaginar. Contra ell la humanitat forceja per intentar mantenir vigents els nivells de benestar assolits després de segles d’evolució i conservar els drets aconseguits després d’una història de lluita. La covid-19 ha vulnerat els nostres drets fonamentals i potser la tasca més important dels governs arreu, a banda de garantir una protecció sanitària adequada a les persones, és buscar les millors solucions possibles i alternatives perquè la vida segueixi.

La lluita contra la pandèmia ha de ser el principal assumpte a tractar a hores d’ara perquè no existeix cap altra prioritat en la vida de ningú que no sigui sortir d’aquesta situació. Milers de persones han mort, milers s’han quedat sense feina, la perspectiva per moltes d'altres és l’atur, la manca d’ingressos o de la possibilitat de rebre un subsidi. L’economia devastada fa necessari que es pensin totes les mesures que facilitin l’activitat econòmica i que aquesta generi opcions de treball digne.

 

El repte és immens i cal que tots els governs hi posin els cinc sentits. Els partits han de fer pinya i no convertir la pandèmia en pura mercaderia electoral. En tot cas, tots els partits han de saber, i els que estan al Govern els primers, que en les properes eleccions se’ls podria jutjar també o sobretot per la resposta donada a la Covid-19 i no per altres consideracions. Els problemes socials derivats de la pandèmia que no es resolguin seran el clau on s'aferraran els populistes per seguir avançant amb les seves agendes, letals pel progrés del país.

 

Comentaris