Sánchez ja pot dormir tranquil

"Sánchez ha fet passar pel tub a Podemos en el que fa referència a Catalunya, i potser és per això que, de sobte, el líder del PSOE sí que pot dormir tranquil"

“Amb Podemos al govern no dormiria a la nit, no estaria tranquil, com molts espanyols”, va assegurar fa menys de dos mesos Pedro Sánchez. Però es veu que les inquietuds i preocupacions li duren molt poc al líder del PSOE. No han calgut ni 48 hores perquè ell i Pablo Iglesias hagin signat un preacord per formar un govern de coalició després de les eleccions del passat diumenge. Però ara no ho tenen tan fàcil com després dels comicis del 28 d’abril, i caldrà veure on troben els socialistes les complicitats perquè el seu líder sigui investit president.

És evident que a Pedro Sánchez li ha sortit molt malament la jugada. Després de les eleccions del 28-A es va oposar frontalment a un pacte amb Podemos, i va fer declaracions contundents contra els de Pablo Iglesias -que no s’han aguantat ni sis mesos-. I ara, amb menys diputats tots dos partits i amb un impactant creixement de l’extrema dreta, sí que li sembla bé pactar amb els d’Iglesias. Això sí, ha aconseguit fer-los passar pel tub en el que fa referència a Catalunya. El document que tots dos líders han signat assenyala que es comprometen a “fomentar el diàleg a Catalunya" buscant "formules d'entesa i trobada sempre dins de la Constitució", així com a “garantir la convivència”. Cap rastre del referèndum que Unidas Podemos portava en el seu programa electoral.

 

L’independentisme tenia l’esperança que un pacte entre els socialistes i la formació morada portés al diàleg amb Catalunya i a la llibertat dels presos polítics. Però seria indispensable que els de Pablo Iglesias no s’abaixessin els pantalons. Potser és per això que, en menys de dos mesos, Sánchez ha passat de no poder dormir tranquil, a dormir acompanyat de la seva inquietud. Després d’haver dut Espanya a les quartes eleccions en quatre anys -i les segones dins d’un mateix any-; amb l’esquerra debilitada, i amb l’extrema dreta amb més força que mai al Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez, de sobte, sí que pot dormir tranquil amb Podemos al govern.

 

Comentaris