Salvar Espanya de si mateixa?

"El socialisme espanyol continua falcat en l'amenaça de la dreta extrema/extrema dreta, com si l'independentisme català tingués l'obligació de salvar Espanya de si mateixa"

Tant el PSOE com el seu entorn mediàtic estan encarant la negociació de la investidura com si ERC no tingués el president del partit tancat a la presó ni la secretària general hagués hagut de marxar a l'exili. Pedro Sánchez i els seus, a més, exigeixen als republicans una negociació d'un autonomisme explícit quan el que està en joc és l'hegemonia dins de l'independentisme, amb JxCat i la CUP còmodament instal·lats en el no a tot. En el fons el socialisme espanyol continua falcat en l'amenaça de la dreta extrema/extrema dreta, com si l'independentisme català tingués l'obligació de salvar Espanya de si mateixa.

 

ERC té un paper dificilíssim i necessita que sigui el Govern qui s'assegui amb els que volen governar a Madrid. Perquè, en cas contrari, corre el risc de veure com li passa de llarg, una vegada més, l'oportunitat d'accedir a la presidència de la Generalitat. Però no es pot obligar als republicans a assumir, per si sols, el pes d'una investidura a canvi de res, més encara quan un possible fracàs dels pressupostos o una inhabilitació ràpida del president Torra poden accelerar les eleccions catalanes.

 

 

En qualsevol cas, l'amenaça d'unes terceres eleccions espanyoles és ben real, amb tot el que tindria de crisi sistèmica. El PSOE i el deep state han de calibrar si és més perillós per a ells obrir una negociació amb els independentistes o bé entrar de ple en l'esclerosi política del règim del 78. A ERC no se li pot demanar que se suïcidi electoralment per salvar Espanya.

 

Comentaris