Por a Europa

"El que no vol l'Estat és que Europa li piqui el crostó o desautoritzi els seus jutges o dirigents polítics. Té por al ridícul"

Espanya, que voldria ser un Estat europeu modern del segle XXI, és un país autoritari i que, de resultes de no haver fet net amb el franquisme, està acostumat a combatre la dissidència o l’oposició només amb repressió. Això no preocupa especialment als poders de l’Estat, que centren les seves prioritats en mantenir les cadires i continuar manant -en aquest aspecte, no hi ha cap diferencia entre les dretes i les esquerres-. Per això hi ha part del Govern català a la presó, l’altra a l’exili i una altra al carrer però amb peticions de penes de presó de fins a set anys. I a l’Estat això tampoc no l’afecta. No li sembla ni estrany ni injust. I fins aquí tot bé, per ells.

L’única cosa que no agrada a Madrid és Europa. S’ha dit en nombroses ocasions que l’1-O els dirigents espanyols van rebre una trucada d’instàncies europees demanant que s’aturés la violència policial. I tant és així que, efectivament, al migdia van deixar d’atonyinar la ciutadania. Efectivament, si d’alguna cosa té por Espanya és d’Europa. Per això el que més ràbia els fa és l’existència d’exiliats, i molt especialment la de Carles Puigdemont a Bèlgica. Aquesta por a que el cas català surti de les seves fronteres l’hem palpat en desenes d’accions i comportaments de les aurotitats i institucions espanyoles: des de vetos a ambaixadors d’altres països per donar suport al procés, fins a boicots a conferències catalanes a l’estranger, per exemple.

 

I l’última concreció d’aquesta por la tenim amb els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras. Primer, impedint que tots tres s’hagin pogut acreditar. I l’última ve de la fiscalia, oposant-se a que el Tribunal Suprem plantegi una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, sobre l’abast de la immunitat de Junqueras i pel fet que el tribunal no el deixés recollir l’acta d’eurodiputat i acatar la Constitució.

Dins del seu territori, a Espanya no li fa por res, no té límits, i juga amb totes les eines que té a l’abast per destruir el projecte independentista. Però el que no vol l'Estat és que Europa li piqui el crostó o desautoritzi els seus jutges o dirigents polítics. I en realitat, en el cas espanyol, això no és res més que por al ridícul. I recordem aquella frase que deia el president Josep Tarradellas: “En política es pot fer tot, menys el ridícul”. Amén. 

 

Comentaris (6)
Nuria de Mexic Fa 5 mesos
Espanya segueix pressionant els paisos per tal de no deixar que Catalunya s´expressi a l´estranger. Fa uns 10 dies el govern mexicá es va sotmetre a una trucada de l´embaixada española i va clausurar un acte académic on es parlaria de la possible independencia de Catalunya. Cuauhtemoc Cardenas, fill del presidente Lázaro Cárdenas, es va disgustar moltissim, doncs era un dels convidats, pero l´acte es va clausurar. Em fa vergonya que Mexic acceptes aquesta imposició i m´indigna que en
L'autoritarisme a Espanya no li ve del franquisme Fa 5 mesos
Tot el contrari, el franquisme i la cua que porta varen ser (i son) conseqüència del caràcter autoritari i intolerant (i també volgudament ignorant) amb tot allò que és diferent. Els espanyols son coneguts arreu per la seva "sobèrbia", i la seva intransigència. No volen ni entendre la diversitat (sobretot político-cultural) perquè això podria portar a justificar-la i per tant a no vèncer-la. Vèncer és l'únic verb que saben conjugar.
Angelblau Fa 5 mesos
Tothom a Estrasburg el 2 de juliol. Per CATALUNYA
Lisa Fa 5 mesos
El ridícul l'han fet tota la vida...els anys 60 quan sorties de viatge i et preguntaven de on eres, si deies Espanya, et miraven de dalt a baix, si deies català ja era diferent..i continuem igual, però és que s'han guanyat el menyspreu a pols...
“En política es pot fer tot, menys el ridícul”. Fa 5 mesos
Si se elimina el ridículo simbólico y el simbolismo ridículo desaparecería el 99 % de la política indepe. Lo que demuestra que también Tarradellas era un facha de tomo y lomo.
Boris Fa 5 mesos
Fa temps que la UE va decidir que calia fer costat Espanya malgrat les seves deficiències democratiques, no es poden permetre un estat en contra la UE i això hagués passat si la UE s'hagués mostrat comprensiva amb les demandes catalanes. Diferent és la ONU amb menys caràcter vinculant pero molt més independent, aquí si que Espanya pot rebre de valent.