Polititzar la política

"La combinació de la socialdemocràcia amb l'esquerra transformadora és -hauria de ser- incompatible amb un deteriorament de la democràcia"

L'informe d'Amnistia Internacional (AI) reclamant la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart certifica, de forma clara, la creixent percepció internacional de la justícia espanyola com el mecanisme final d'un engranatge repressiu. En el cas d'AI, es tracta de la sisena vegada que reclamen l'alliberament dels dos activistes catalans. El document denuncia, de forma inequívoca, l'ambigüitat del delicte de sedició i manifesta "preocupació" per la limitació dels drets de manifestació i expressió que implica. En definitiva, un qüestionament extra per a l'Estat espanyol.

Encara és més preocupant que, des de qualsevol punt de vista mínimament progressista, l'esquerra espanyola s'enquadri dins d'aquest qüestionament dels drets civils i democràtics dels ciutadans. Que Vox o el conjunt de la dreta espanyola, en tant que hereves polítiques de les estructures franquistes, apuntin cap a un estat autoritari pot entrar dins de la seva lògica de nacionalisme extrem. Però la combinació de la socialdemocràcia amb l'esquerra transformadora és -hauria de ser- incompatible amb un deteriorament de la democràcia d'aquestes dimensions.

 

En paral·lel, queda clar que tot i els esforços i recursos que dedica Madrid a fer comprensible a l'exterior la seva espiral de represàlies, és evident que aquesta actitud és vista amb aprensió tant per l'opinió pública internacional com per les organitzacions més sensibles als drets humans. Queda per veure quin serà el destí final de les euroordres contra els exiliats, però tot indica que les dificultats diplomàtiques de l'Estat espanyol aniran creixent mentre no s'obri un itinerari polític viable i resolutiu. El conflicte Madrid-Barcelona s'ha de polititzar i despenalitzar, fa massa temps que és urgent.

 

Comentaris