Policia sota sospita

"Mentre l’alarma i la indignació creixen en un moment d’especial sensibilitat es reprodueixen en cada ocasió noves actuacoins que malmeten la imatge del cos de la policia del paí

La revisió de les actuacions de la policia que han quedat registrades en múltiples proves gràfiques i audiovisuals els darrers dies han de ser investigades el més aviat possible. No es tracta d’iniciar una criminalització del cos de la policia catalana de forma generalitzada, simplement es tracta d’esclarir si alguns protocols no han funcionat adequadament bé. Són massa les denúncies que corren per les xarxes socials com per esperar a que passi tot per fer-ne un balanç. A banda, qui té la certesa que aquest cicle de mobilitzacions es clogui en un espai breu de temps? Què podria fer ara que aquesta mobilització que es viu deixés de ser permanent?

En canvi, les autoritats sembla que es prenguin el període de mobilitzacions com una febrada puntual. És el que sembla que es desprèn d’algunes declaracions del conseller de l’Interior, Miquel Buch. Mentre l’alarma i la indignació creixen en un moment d’especial sensibilitat es reprodueixen en cada ocasió noves actuacions que malmeten la imatge del cos de la policia del país.

 

Però no és només alguns aspectes puntuals d’actuacions controvertides dels Mossos que han de ser esclarides, també és necessari determinar la naturalesa de les actuacions de la Policia Nacional espanyola en territori català. Aquí però s’endevinen moltes dificultats perquè les autoritats catalanes tenen limitada la capacitat d’actuació, ni tan sols per moltes comissions d’investigació que es creïn al Parlament, mai es podrà entrar a investigar l’actuació d’un cos policial espanyol segurament, com tampoc en el seu moment s’ha pogut entrar a fons en l’aplicació del 155 perquè el Consell d’Estat ha defensat que ministres i autoritats superiors a la Generalitat no tenen perquè donar comptes a un parlament regional.

El Govern ha d'explorar totes les possibilitats de fiscalització de les tasques d'aquests cossos a Catalunya i aclarir també quina és la coordinació que tenen les diferents forces de seguretat que participen dels operatius actualment. En cas contrari, seguirà creixent l'animadversió d'una part de la ciutadania cap a la policia, una peça clau per a la seguretat del país.

 

Comentaris