Plats bruts i plats trencats

"La derrota és tan espectacular que encara no hi ha hagut cap reacció pública de les elits empresarials que han controlat la Cambra des del segle XIX"

Joel Joan 118, Grup Planeta 56. Sembla una broma però són els resultats reals de les passades eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. La (modesta) productora de l'actor català ha més que doblat els vots al poderosíssim Grup Planeta, propietari d'un imperi de comunicació que inclou seixanta empreses de set àrres de negoci diferents, entre elles diverses cadenes de televisió i de ràdio de gran audiència, així com moltes capçaleres de premsa escrita. La derrota és tan espectacular que encara no hi ha hagut cap reacció pública de les elits empresarials que han controlat la Cambra des del segle XIX. Els plats bruts deixen molts plats trencats.

El fet és que aquesta ha estat la primera vegada que les decisions del vèrtex empresarial català s'han contrastat democràticament, tot i les limitacions del sistema electoral. I ha resultat que la supeditació i suport a l'estratègia del poder polític i financer madrileny no té cap base social ni electoral. Les petites i mitjanes empreses i els professionals autònoms no comparteixen, ni de lluny, l'impuls de les deslocalitzacions societàries que es van fomentar des de Madrid amb finalitats de pressió política. Ni la desinversió crònica de l'Estat a Catalunya. Ni, en general, la guerra econòmica que va encapçalar Felip de Borbó a finals de 2017.

 

Ara són les elits econòmiques catalanes les que s'han de plantejar cap a on els condueix la seva renúncia a defensar els interessos de la societat que les ha generat, la submissió crònica a un sistema extractiu, vertical i ineficient. Per cert, una segona dada: Bon Preu ha estat gran guanyadora d'aquestes eleccions. Ahí lo dejo.

 

Comentaris