'Piolins' passant per l'adreçador

"Creien que eren enviats a Catalunya a salvar Espanya i ara es troben que se'ls està aplicant el Codi Penal. Alguna cosa s'està començant a deslligar"

Han passat tres anys des d'aquell dia que encara durarà anys –com diria Jordi Borràs, recordant Ovidi Montllor–, la jornada en què molts catalans van descobrir del que era capaç el seu poble i fins on era capaç d'arribar l'Estat. Això va ser l'1.O. La impressió de descobrir que les urnes havien arribat als col·legis electorals no se sabia com i, poc després, el xoc de rebre una pluja de cops de porra dels que feia dies que se'n deien piolins. Brutalitat policial afegida a una persecució judicial iniciada mesos abans contra un referèndum que l'Estat deia que no tenia cap validesa.

El corró del sistema penal espanyol per intentar esclafar un moviment polític ha portat molts líders independentistes a la presó i d'altres a l'exili. Però no se'n surt al 100%. Ho explica avui Quico Sallés, que ha recollit les ensopegades de l'Estat en la repressió judicial del Procés. De la mateixa manera que va resultar impossible de digerir per a Europa, jutges espanyols allunyats de la cúpula no estan disposats a deixar impune la violència policial que van veure. Això està portant molts piolins –alguns dels quals eren comandaments– a una situació que els hauria resultat impensable abans de l'1-O, quan rebien eren crits d'ànim contra els independentistes, aquell a por ellos. Mai haurien pensat que acabarien imputats per un jutge per repartir cops de porra aquell dia. És especialment destacable el cas del jutjat número 7 de Barcelona, però està passant arreu del país. 

 

Aquesta reacció inesperada d'alguns jutjats implica que hi ha escletxes en el mateix sistema judicial espanyol, però, sobretot, s'ha introduït de manera molt clara la idea que no hi ha impunitat garantida per a la violència policial. Els agents dels cossos estatals estaven molt poc acostumats a passar per l'adreçador de la justícia per actuacions en exercici de les seves funcions, i ara s'han trobat amb desenes d'agents i comandaments asseguts davants dels jutges. Creien que eren enviats a Catalunya a salvar Espanya i ara es troben que se'ls està aplicant el Codi Penal. Alguna cosa s'està començant a deslligar.   

 

Comentaris