La pesta de les dades

"Hi ha una incomoditat manifesta de l’Estat amb el nombre de morts per coronavirus que està aportant la Generalitat, en un exercici de màxima transparència"

“La estupidesa humana insisteix sempre”, escrivia Albert Camus l’any 1947 a ‘La pesta’, un clàssic que s’ha convertit en imprescindible des de l’inici de la pandèmia del coronavirus. Segur que el Nobel de la Literatura tenia raó, però el que ens ha demostrat el govern espanyol des de l’inici de la crisi del Covid-19 és que la improvisació i la manca de transparència sí que insisteix sempre. Tot va començar amb van ser les crítiques i retrets a Quim Torra per demanar el confinament total de la població, que pocs dies després el govern espanyol va acabar aprovant a tot l’Estat.

I ara ha estat la polèmica per quines morts es comptabilitzen com a defuncions per coronavirus. La Generalitat ja fa uns quants dies que compta entre els morts les defuncions que s’han produït en hospitals, residències i domicilis particulars. Una mesura que, criticada en un primer moment pel govern de Pedro Sánchez, ha acabat adoptant finalment el ministeri de Sanitat: el govern espanyol publicava aquest dijous al vespre un BOE demanant a les comunitats autònomes incloure en el recompte també els morts que s’havien produït fora dels hospitals. Una nova rectificació, tard i malament, del govern espanyol.

 

I ara la polèmica es troba en què el Govern català ha començat a comptabilitzar també aquelles persones mortes que tenien el quadre mèdic compatible amb coronavirus però a les que no se’ls ha realitzat cap prova. Però això ja no és acceptat -per ara- per l’Estat, que ha hagut de reconèixer aquest mateix divendres que no controla les dades després de més de 30 dies de confinament. És possible que, en aquest cas, no s’acabi adoptant aquest criteri, perquè es posaria de manifest que les xifres de morts són bastant superiors de les que ha anat informant el govern espanyol.

D’aquí la incomoditat manifesta de l’Estat amb el nombre de morts per coronavirus que està aportant la Generalitat, que aquest divendres defensava, a través de la consellera Alba Vergés, la necessitat de transparència de la informació amb la ciutadania. Com ha acabat fent la Xina, on el seu govern 'clarament independentista' ha decidit revisar la xifra de morts i l’ha augmentat en un 50%, segurament amb l’únic objectiu de polemitzar i molestar el govern espanyol. És una llàstima, però ja ho sabíem i no ho parem de comprovar, que l’Estat espanyol està molt lluny de valors democràtics com la transparència

 

Comentaris