Pendents de jutges que criden 'viva el rey' contra el (seu) govern

"Aquesta és la cúpula judicial de pulsions colpistes en mans de la qual s'ha posat un conflicte polític que sempre ha sigut pacífic"

Serà aquest dilluns o un altre dia d'aquesta setmana que comença, però és imminent. La sentència del Tribunal Suprem que tothom creu que ratificarà la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, no trigarà gaire. I això fa estar polítics i ciutadans pendents de jutges capaços d'organitzar espectacles com el de divendres a l'Escola Judicial, on van deixar a la vista la seva pulsió colpista manifestant públicament el seu desacord amb una decisió de la Moncloa. Al crit de 'viva el rey', van rebel·lar-se contra el govern espanyol, el seu govern, només pel fet que l'executiu de Pedro Sánchez havia demanat a Felip VI que aquest any no vingués a Barcelona al lliurament dels despatxos dels nous jutges per por que hi hagués aldarulls. I per acabar-ho d'arrodonir, el monarca els va donar joc amb una trucada que va permetre que es filtrés. Cúpula judicial i rei, fent una pinça i revoltats contra el govern espanyol. 

Aquesta és la judicatura en mans de la qual s'ha posat un conflicte polític que sempre ha sigut pacífic. Una cúpula judicial alimentada durant dècades i dècades per tots els partits que han governat l'Estat –UCD, PSOE i PP– des del naixement del règim del 78. Juristes espanyols eminents, com el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, han advertit insistentment de la gran assignatura pendent –suspesa amb un molt deficient– de la Transició que és la renovació del funcionament de les capes altes de la judicatura. Tot continua com sempre, amb famílies i nexes d'amistat i ideològics que són fonamentals a l'hora de decidir qui ascendeix. En són igual de responsables les dues Espanyes, que ara tornen a mostrar-se enfrontades i que fan el que calgui per cosir els seus estrips. El que calgui.

 

El que és sorprenent és que catalans sincerament preocupats per aquest comportament com són Jaume Asens i Gerardo Pisarello es trobin ara tan a prop d'aquest engranatge i encara pensin que el poden fer canviar de direcció.

   

 

Comentaris