El peix fictici

"Hem tornat al peix al cove. Amb la diferència que ja no és necessari que hi hagi cap peix real"

El suport explícit d'ERC i l'abstenció de JxCat han aconseguit que el PSOE retiri una frase d'una esmena de la nova llei d'educació que considerava que el castellà havia de ser llengua vehicular de l'ensenyament. Tan heroica proesa serveix, simplement, per deixar les escoles catalanes com estaven. O no. Dependrà de com interpreti el govern espanyol el text ambigu que ha quedat més o menys igual d'indeterminat que l'anterior, amb l'única diferència que ja no esmenta directament la "llengua castellana". Com deien els antics trilers de les Rambles preolímpiques, "dónde está la bolita?"

 

La qüestió és que aquesta nimiesa, sense cap efecte real, és útil per a tothom. ERC pot treure pit dient que ha domesticat el monstre jacobí que ja treia l'urpa espanyolista i el PSOE pot fer veure que fa una concessió retirant una esmena interpretable per deixar un text amb doble sentit. Els partits del trifachito poden fer servir aquesta escaramussa parlamentària per atiar la catalanofòbia de sempre acusant els socialistes de vendre's Espanya i competint per la mida de la bandera i el volum dels seus pebrots. I JxCat pot continuar la precampanya electoral assenyalant la inutilitat de tot plegat mirant d'amagar la pròpia.

 

 

O sigui que hem tornat al peix al cove. Amb la diferència que ja no és necessari que hi hagi cap peix real, només cal que el PSOE digui que n'hi ha un perquè tothom faci com si el veiés.

 

 

 

Comentaris