De què parlen quan parlen dels lloguers?

"ERC i JxCat es treuen els ulls per la proposició de llei per regular el preu del lloguer i el govern espanyol i Colau s'ho miren menjant crispetes"

La proposició no de llei que hauria d'instar el Govern a regular el preu dels lloguers es vota al Parlament en el ple que comença aquest dimecres. S'hi arriba arran d'una iniciativa liderada pel Sindicat de Llogateres, que va negociar el text amb la conselleria de Justícia, i inicialment tenia el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. Però tot es va complicar quan JxCat va presentar vuit esmenes que ells consideraven que milloraven la llei, per no perjudicar els propietaris més vulnerables i incentivar les reformes, de manera que les puguin repercutir amb increments moderats del lloguer. La resta de formacions i el Sindicat, en canvi, creuen que desvirtuava la llei. I a partir d'aquí s'ha organitzat una batalla política entre partits, ERC, JxCat i els comuns –amb Ada Colau com a veu cantant– en què ja no se sap de què estan parlant realment.

Se suposava que estaven al mateix vaixell en aquesta qüestió i s'han embolicat en un debat agre en què volen els ganivets més que debatre la proposta. Els republicans acusen JxCat de defensar una "república buida". Elsa Artadi –diputada i regidora de Barcelona alhora, com Ernest Maragall–, replica que ells només volen una llei "útil". Colau insinua que JxCat ha cedit a pressions del sector immobiliari. I Artadi fica el dit a la nafra recordant que el PSC –soci dels comuns– està totalment fora del projecte. 

 

Darrere de la bronca entre ERC i JxCat hi ha, com és molt obvi, la crisi cada vegada més enverinada entre els dos socis del Govern, que ja no dissimulen i es treuen els ulls en públic. I mentrestant, el govern espanyol, al qual l'alcaldessa de Barcelona havia demanat que limités els preus dels lloguers ja que hi té representants, s'ho mira i menja crispetes amb Colau. Tots plegats alleujats perquè aquest pes ja no recau sobre ells. 

 

 

Comentaris