Pànic als gratacels, les casernes i els ministeris

"Les elits madrilenyes constaten, amb terror, que el PSOE podria bascular, per primer cop des de la transició, cap a un sistema més obert"

Una de les peculiaritats d'aquesta llarga crisi política són els símptomes de nerviosisme que emeten, de forma creixent, els poders reals del règim polític espanyol. El daltabaix social que ha generat una força com Podemos i, sobretot, el conflicte entre Catalunya i el sistema derivat del 78 estan començant a desesperar, simultàniament, l'entramat econòmic/financer de Madrid i els alts funcionaris de l'Estat, en especial els que encapçalen el complex repressiu judicial, policial i militar. Un símptoma tan evident com la victòria de Vox a la plaça africana de Ceuta dona una idea molt clara de què es vota a les casernes.

La simple possibilitat d'un pacte entre un partit sistèmic com el PSOE amb l'esquerra postcomunista i els partits que estan a la frontera o fins i tot més enllà dels límits del règim del 78 està generant una poderosíssima coalició, liderada per Felip de Borbó, que té pànic a una mínima democratització de les institucions. Aquestes elits madrilenyes constaten, amb terror, que el PSOE podria bascular, per primer cop des de la transició, cap a un sistema més obert, que els dificultés el drenatge del BOE i, fins i tot, avancés cap a alguna mena d'assumpció de responsabilitats pels crims i els robatoris comesos durant la llarguíssima dictadura franquista.

 

És possible que aconsegueixin aturar aquesta possibilitat, amb una gran coalició in extremis o, fins i tot, a costa d'unes noves eleccions. Però qualsevol d'aquestes opcions encara els acosta més a la fi d'un sistema rígid, però que trontolla i que només sap respondre amb la violència i la represàlia.

 

Comentaris (10)
JASG Fa 1 mes
Tot i haver criticat com el que mes al PSOE, sobre tot durant la campanya electoral que va dur a terme, he de reconeixer que el seu fondador, Pablo Iglesias Posse, es va inspirar directament del model republica federal de la I Republica (efimer,si, pero pioner). Doncs, sempre queda l'esperança que, en una situacio limit de crisi de regim, el PSOE acabe tornant els ulls vers els seus origens. Ell pot fer-ho, a diferencia de les tres dretes, que nomes poden tornar els ulls vers els seus origens f
Francesc Fabre Fa 1 mes
No es fa gens difícil preveure que, abans o després de la formació de govern, sortirà un nou brot d'aquest estat de cop d'estat permanent en què ens hem acostumat a viure... mentre ens entretinguin amb prou pa i amb prou circ. Un model de dictadura a l'ombra .per fee servir la metàfora de l'article- que és lloat des de llocs tan "demicràtics" com Turquia.
Triar Fa 1 mes
Erc ha de triar entre un camí amb possible recorregut de futur o un tancament agressiu d'un govern de dreta o de Psoe amb la dreta. Rebutjem les possibilitars de Podemos o les menystenim ? On hi ha més possibilitats d'avançar? On és el mal menor? Pq Ñ sempre serà un mal.
El psoe farà coalició amb la dreta, molt dreta perqu ells també ho son. Fa 1 mes
A Espanya no hi ha “esquerres” ( si es que aixó vol dir res avui en dia) Només hi ha autoritarisme, com sempre hi hagut. No cal que tots plegats disfresem la veritat. L’Eix esquerra dreta es pur teatre.
Alzamiento nacional Fa 1 mes
Una manera de fotre la corona, l'Ibex iels partits de dretes i els barons socialistes seria dir avui mateix que ERC i JxCat s'abstenien, Elegir ràpidament Sánchez. Sols una condició: ex.: tres mesos per alliberar els presos i exiliats i reunions setmanals per a trobar sortida al procés català. Suposo que no pot ser , crec que hi hauria un nou alzamiento nacional.
SR. MEU Fa 1 mes
Un sistema rígid quan trontolla es trenca. Tant si ERC regala la presidència -govern amb UP- com si no - gran coalició- les contradiccions seran desestabilitzadores del règim.
Exiliado Fa 1 mes
La respuesta está en tu último párrafo, subrayado además en "negrita".
i SEGUIM! Fa 1 mes
Per tant, l'error històric que ERC cometrà , si ho fa, serà investir o permetre la investidura al Sánchez. No té sentit.
Despues de unos años disfrutando en Cataluña el gobierno de "els partits que estan a la frontera o fins i tot més enllà dels límits del règim del 78"... Fa 1 mes
.... creo que el pánico no está en absoluo justificado. Son una bendición. Ya puestos, que nombren a Torra ministro de la Marina, para implantar la revolución de los pedos en el Estado español.
Arxi Fa 1 mes
Pués, si no tienen pánico, actuan como toros embistiendo, quizás no sea pánico, si no instinto animal...ah! no hace falta ninguna revolución de pedos, España ya huele a mierda sin ellos, en cuanto al president Torra, no creo que aceptase ningún ministerio, está muy por encima de los garrulos que hay en los ministerios..
ramon rt Fa 1 mes
Si senyor....molt ben dit. Ñ : una, grande, 💩
ganxó Fa 1 mes
Per les animalades que dius, segur que ets nyol
Victor Fa 1 mes
Els partits i Pedro Sánchez no sé què faran. Però és molt clar que les bases del PSOE, de Podemos , per no parlar dels indepemdentistes catalans i els partits bascos, es revoltarien si hi ha govern basat en l'entesa amb PP i Ciudadanos.