El pacte dels nassos

"Si el resultat final d'aquestes converses se sotmetés a referèndum tindria ben poques possibilitats de tirar endavant"

L'acord signat entre ERC i el PSOE implica compromís zero. De fet, queda molt lluny de l'"apoyaré" de l'època de Zapatero i fins i tot el podria subscriure el PP del primer Aznar de la majoria relativa. És més, a Catalunya tothom ha après que més enllà de la primera línia política hi ha una reraguarda implacable, en forma de tribunals, que faria inviable qualsevol acord. No crec que això passi mai, però, en fi, si el resultat final d'aquestes converses se sotmetés a referèndum tindria ben poques possibilitats de tirar endavant.

Així les coses, crec que la consulta a les urnes que es va donar a conèixer el 31 de desembre -el pacte dels nassos, per entendre'ns- és poca cosa més que la referència simbòlica d'un nou llenguatge assumit des del bipartit PSOE-Podemos. Però no per això té menys valor. El pacte PSOE-ERC serveix per esquerdar el suport en bloc a les institucions de l'Estat just en el moment en què el Tribunal Suprem i la Fiscalia de l'Estat se senten assetjats per la cassació europea.

 

No només això. Per primera vegada des del franquisme l'Estat espanyol està veient qüestionada la seva repressió a gran escala i per això és positiu que l'independentisme -o bona part d'ell- posi en pràctica l'Spain sit and talkSi el pacte és tàctica va en l'estratègia adequada.

 

Comentaris (12)
La conciència no us hsuria de deixar dormie, erc. Fa 1 mes
Aragonés, Torrent, ja sou més a prop de copar totes les presidències. Aquest any en lloc del 30 gener ens deixareu el palter de femta la vigília de reis, us heu avançat, diligents. Rebreu el sanmartí ben aviat, traidors, i els CS semblaran multitud al costat vostre. VERGONYA.
BRUTS Fa 1 mes
Si tinguessiu dignitat, haurieu de votar NO. EL SEGON MHP de Cataluña inhabilitat per España. ¿Autonomia? MENYS QUE AIXÓ, VERGONYA!
Ramon Fa 1 mes
Si TV3 repliqués ERC amb frases d'ERC de fa només tres anys, seria demolidor. Per tant, òbviament, això no passarà. Però el que no poden impedir ni els sociates ni els seus palanganers republicans és que corri per les xarxes.
Ramon Fa 1 mes
Com se'n deu riure d'ERC, i amb raó, Duran.
Les subvenciona, Cot Fa 1 mes
Sobretot que no faltin les subvencions el propers 10 anys de tripartit 2.0. No mossegar la ma que t'ha de donar de menjar.
Fat Boy Fa 1 mes
Han pogut triar entre la indignitat i la guerra. Han triat la indignitat i ara tindran la guerra.
i SEGUIM! Fa 1 mes
Molt bona, Fat Boy!
Dubte seriós Fa 1 mes
Em sembla que ni estratègia és, més enllà dels sous de partit.
Josep Sierra Roca Fa 1 mes
Veurem com va tot, Salvador, veurem... Tant de bó tingueu raó.
Ricard Fa 1 mes
Hi ha unes quantes coses que no compro, Salvador; i ho diu un company que, no com tu, és indepe des de no fa ni 10 anys i que fins i tot podria arribar a comformar-se amb un bon pacte fiscal. Recolzar l'oportunitat d'aquest pacte significa pressuposar que els d'ERC seran millors negociadors del que va ser-ho CiU al seu dia. I amb els seu màxim líder encara a la presó i sota l'amenaça a l'independentisme de l'aparell judicial i estatal encara latent, ben poc aconsegueixo albirar res positiu
Es creu el que escriu Sr. Cot? Fa 1 mes
El que ha passat és que ERC s'ha venut a canvi de sous públics. Sánchez obté la Moncloa i Catalunya no obté res. Ho repetiré per si no s'entén: RES. El que va començar Torrent impedint la investidura de Puigdemont ha culminat ara ja que ERC està pel tripartit versió 2020 i no per la independència. Almenys el senyor Duran i Lleida anava de cara.
i SEGUIM! Fa 1 mes
Totalment d'acord, no ho hauria dit millor!
Gerard de sarria Fa 1 mes
Es a dir.. Res. Serveix per apuntalar la monarquia i el règim putrefacta.
El pacte de Petain Junqueras, el mig nazional.socialista espanyol Fa 1 mes
Tot al contrari, el pacte es la rendicio incondicional al feixisme espanyol i el reforçament de l'estat criminal i genocida espanyol. Junqueras es Petain, sempre amb els nazional.socialistes