'Todo' no s'hi val

"El símbol que presideix totes les casernes, 'Todo por la patria', és frontalment incompatible amb qualsevol sistema democràtic"

La Guàrdia Civil sempre ha estat una policia política. Tant, que la silueta del tricorni i la capa es va assimilar internacionalment com un dels símbols de la dictadura franquista, un règim brutal que va basar la seva pervivència en una repressió ferotge que es va allargar durant quatre dècades. Aquest cos armat, d'estructura militar, també és una icona del nacionalisme espanyol, que el glorifica. De fet, el símbol que presideix totes les casernes, Todo por la patria, és frontalment incompatible amb qualsevol sistema democràtic, sempre basat en què tot no s'hi val, ni tan sols per defensar l'Estat. Però és justament aquest todo el que ha donat seguretat a les elits de qualsevol tipus, inclòs, durant dècades, el gruix de la burgesia catalana.

"Amb sis homes com ells s'hauria pogut conquerir del tot Amèrica del Sud", va afirmar el general Rodríguez Galindo en referència als dos agents que van segrestar, torturar, assassinar i enterrar en calç viva els joves Joxean Lasa i Joxi Zabala. Un dels crims amb origen a la sinistra caserna d'Intxaurrondo, els autors dels quals -en tots els casos, pocs, en què van arribar a ser jutjats- van acabar amb penes lleus de presó que van acabar amb indults, tant dels governs del PSOE com dels del PP. La llista d'accions sagnants emparades en aquest todo és immensa.

 

Per això, en tant que policia política i imperial, el director general del cos ha vingut a Catalunya a exigir que els Mossos d'Esquadra militin en el seu activisme espanyolista. I també per això la cúpula de la policia catalana s'ha vist obligada a marxar de l'akelarre nacionalista de Sant Andreu de la Barca. No todo s'hi val, ni tan sols per la seva pàtria.

 

Comentaris